КультураСуспільство

"Закритий фонд", таємничі підвали... Містянам показали залаштунки головної миколаївської бібліотеки

В бібліотеці - понад 700 примірників рідкісних видань до 1830 року

Цей материал також доступний

Містянам розкрили таємниці Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки, яка відкрила доступ до свого «нульового» підвалу та інших таємничих закутків, де зберігаються 300-літні раритетні книжки.

Це стало можливим завдяки проведенню дослідницької екскурсії «ПРОщо: залаштунки миколаївської бібліотеки», яка пройшла в межах Фестивалю актуального мистецтва Mykolaiv ART Week: MEMORY.

Про це повідомляє Миколаївська міська рада.

“Одне з наших професійних захворювань – це алергія на книжковий пил. Вона у нас є. І зараз ви теж це відчуєте”, – з гумором звернулась до учасників екскурсії Вікторія Агаркова, директорка бібліотеки.

За її словами, будівля бібліотеки вабить своїм незвичним плануванням, де легко заблукати. Адже з фасаду це 3-поверховий будинок, а в середині цілих 7 поверхів, які закриті для звичайних відвідувачів.

На найнижчому з них зберігаються рідкісні краєзнавчі видання. Це понад 1000 книжок, які пов’язані з історією міста. Зокрема, частину цієї колекцію отримали у спадок від ліквідованих бібліотек Штурманського училища та Маріїнської гімназії в Миколаєві. Є й такі, що дарували установі у різні часи. Зокрема, після смерті Микола Аркаса його дружина передала в дар бібліотеці 47 книжок свого чоловіка.

Також є колекція стародруків. Це понад 700 примірників рідкісних видань до 1830 року. При чому, кожна з назв представлена лише в єдиному екземплярі. Найстаріше видання зібрання – франко-італійський словник 1686 року.

Загалом бібліотечна колекція старовинних видань до 1917 року налічує понад 50 тисяч примірників. Це не лише книжки, а й періодика (старовинні газети й журнали).

Також бібліотека має спеціальний «закритий фонд», як вони самі його називають. До нього увійшли російськомовні видання, що надруковані у росії. Зокрема, це наукова література, а також газети і журнали. Хоча ці видання поступово видаляють з картотеки та інших каталогів.

“Це дуже тривалий процес. В цьому напрямку ми з минулого року працюємо і ще навіть до половини не дійшли…Ми їх зберігаємо суто з історичної точки зору. Це російські наукові видання. Так званий «закритий фонд». Тобто якщо вам потрібно попрацювати з умовним виданням російською мовою, ви заповнюєте відповідну форму, і ми вам надаємо дозвіл працювати із цим виданням в бібліотеці”, – каже Вікторія Агаркова.

Захід організувала Платформа MY ART у партнерстві Агенцією розвитку Миколаєва за підтримки Zagoriy Foundation.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button