Суспільство

"Була затверджена наказом цариці", - Сєнкевич хоче змінити дату святкування Дня міста Миколаєва

Зараз обговорюється ідея відзначати його 22 травня — в День літнього святого Миколая

Цей материал також доступний

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич запропонував перенести дату святкування Дня міста, яке зазвичай відзначається в другу суботу вересня, а зараз обговорюється ідея відзначати його 22 травня — в День літнього святого Миколая.

Про це мер заявив під час своєї промови в суботу, 9 вересня 2023 року, з нагоди Дня міста та пояснив, що така ідея виникла, зокрема, з метою відокремити місто від його імперського минулого, – пишуть “НикВести”. Сєнкевич пояснив, що Миколаїв був заснований указом російської імператриці Катерини II, і зміна дати святкування може стати символом позбавлення “імперщини”.

“Сесія міськради затвердила топонімічну комісію, члени якої розглянуть питанням перейменування вулиць, які мають радянські або проросійські назви. У нас була давно ідея стосовно перенесення святкування Дня міста, тому що наше місто набагато старше, ніж 234 роки, але фактично воно було засноване указом цариці в 1789 році. Була ідея перенести день святкування на День літнього Миколая. Тобто перенести його з вересня на травень, і зробити це свято більш привабливим, щоб люди з усього світу могли приїжджати”, – сказав мер.

За його словами, буде організовано онлайн-голосування, щоб дати місцевим мешканцям можливість висловити свою думку щодо цієї ідеї та визначити майбутню дату святкування.

“Ми зробимо онлайн-голосування, де люди зможуть проголосувати, чи потрібно залишити день указу цариці-імператриці Катерини II або затвердити нову дату”, – резюмував Сєнкевич.

Миколаїв було закладено в 1789 році під час правління російської імператриці Катерини II. Засновником Миколаєва був російський інженер і генерал-майор Григорій Потьомкін. Саме ордер № 1065 від 27 серпня 1789 року для нього і є першою документальною згадкою сучасної назви міста.

“Ордер полковнику Фалєєву №1065. Пану цивільному раднику, кавалеру Фалєєву дачу назвати Спаське, а Вітовку Богоявленське, новозаводську верфь на Інгулі місто Миколаїв. Коли буде з чого, будувати казарми, не розбиваючись, а доа місця”, — йде мова в документі.

Місто отримало свою назву на честь святого Миколая Чудотворця, і його заснування було частиною стратегічного плану Потьомкіна для розвитку південних територій Російської імперії та забезпечення доступу до Чорного моря. Миколаїв став важливим портом і воєнним форпостом, а з часом розвинувся в велике промислове і культурне місто.

Читайте також: У Миколаєві хочуть змінити герб міста: за найкращу ідею заплатять

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Сенкевич не хочет водой в городе заняться. То герб не тот то день города не тогда то улицы не те. Сенкевич у тебя дел нет .....чем то полезным озаботится?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button