ЕкономікаСуспільство

В Україну можуть не повернутись до 3,3 млн біженців - це коштуватиме державі 7% ВВП щорічно

Від 5,6 до 6,7 мільйонів українців залишаються за кордоном

Цей материал також доступний

Від 5,6 до 6,7 мільйонів українців залишаються за кордоном. Залишитись там назовсім можуть від 1,3 млн до 3,3 млн залежно від оптимістичного чи песимістичного сценарію, про що свідчить дослідження Центру економічної стратегії.

Неповернення українців суттєво впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли місце у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти.

Повернутись до України, коли «ситуація дозволить це зробити», готові 62% українських біженців, свідчить опитуванням квітня–травня 2023 року. «Це переважно люди поважного віку; проживають в країнах, що межують з Україною; мають близьких членів сім’ї, які перебувають в Україні», – йдеться в дослідженні.

14% біженців планували повернутися упродовж трьох місяців, 6% – не планують повертатись. Серед останніх здебільшого жителі Сходу, що найбільше постраждали від війни.

У порівнянні з листопадом 2022-го у травні 2023 року настрої деяких українських біженців змінилися: 8% більше схиляються до думки не повертатися, 24% схиляються до думки повернутися, але пізніше, ніж планували раніше, 5% планують повертатися раніше, ніж планували, а 3% планують повернутися, хоча раніше відповідали протилежне. Не змінили свої плани 59% українських респондентів.

ЦЕС має три сценарії щодо повернення українців: оптимістичний, середній і песимістичний. За першого сценарію до України повернуться 3 млн біженців, а за кордоном залишаться 1,3 млн, при другому – 2,5 млн і 2,3 млн відповідно, при третьому – 2,1 млн та 3,3 млн.

Неповернення мігрантів може мати великий вплив на демографічну ситуацію України на тривалі роки, навіть після закінчення війни. В разі якщо держава не буде здатна впровадити ефективну політику з повернення мігрантів, на Україну очікує дефіцит робочої сили у 3,1-4,5 млн людей до 2032 року, свідчать попередні оцінки ЦЕС, Центру економічного відновлення та Інституту демографії.

«Кумулятивні економічні втрати за наступні 10 років, згідно з цими розрахунками, можуть складати до $113 млрд. Через низький рівень народжуваності ці втрати буде неможливо компенсувати через природне зростання населення», – йдеться у звіті.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button