ПолітикаТема дня

Таємничі "слуги": миколаївські нардепи не хочуть показувати людям свої прибутки

Про це свідчать результати голосування за законопроєкти щодо е-декларування

Цей материал також доступний

Народні депутати від Миколаївської області підтримали рішення відновити е-декларування, однак частина з них не віддала свій голос “за” публічне відкриття реєстру декларацій. Про це свідчать результати голосування за законопроєкти, які опубліковані на сайті ВРУ, – передають ПН.

Так, “за” внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану, які мають поновити декларування, проголосували всі шість миколаївських мажоритарщиків. Разом з тим, голосуючи за окрему поправку до змін, якими пропонувалось зробити декларації публічними, частина миколаївських депутатів вирішила не голосувати.

“Не голосували” або були “відсутніми” під час голосування за відкритість е-декларування:
Олександр Гайду (обраний від Корабельного та Інгульського районів Миколаєва)
Олександр Пасічний
Ігор Негулевський
Максим Дирдін
Давид Арахамія
Ірина Кормишкіна

“За” відкритість е-декларування:

  • Ігор Копитін;
  • Артем Чорноморов;
  • Олена Мошенець.

голосование за открытость е-деклараций

Також Верховна Рада підтримала законопроєкт №9587-д. Він дозволить вдосконалити процедуру притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення, передбачені статтею 172-6 КУпАП. Мова про несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

У пояснювальній записці до цього закону було вказано, що за 2020-2021 роки до Національного агентства з питань запобігання корупції надійшло 24500 повідомлень про несвоєчасне подання декларацій, водночас за такий самий період до суддів на розгляд надійшло тільки 15050 справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

“Тобто щодо 39% від загальної кількості встановлених фактів несвоєчасного подання декларацій протоколи не складено та відповідно провадження по адміністративним справам не розпочаті. Зазначене стало можливим, в тому числі і через об’єктивні обставини (обмеження щодо здійснення контролюючих заходів у зв’язку із запровадженням карантину COVID-19, рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020, яким визнано значну частину повноважень Національного агентства не конституційними)”, – йдеться у поясненнях щодо важливості закону.

Варто зазначити, що відновлення декларування відбулося з метою забезпечення виконання зобов’язань, узятих Українською стороною згідно з Листом про наміри Уряду України та Національного банку України до Міжнародного валютного фонду від 24.03.2023 та Меморандуму про економічну та фінансову політику.

Передбачається, що після того, як законопроєкт підпише Президент, відновиться зобов’язання державним службовцям, які безпосередньо не залучені до мобілізаційних та військових зусиль, подавати та розкривати декларації про свої активи під час воєнного стану. Також закон розблокує функцію Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перевірки декларацій про активи.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button