ПригодиСтаттіСуспільствоТема дня

Директорку школи в Корабельному звинувачують у вимаганні коштів і мобінгу - вона все заперечує

"Це було одноразово і суто добровільно", - каже директорка про збір грошей з вчителів

Цей материал також доступний

До редакції інтернет-видання Korabelov.іnfo надійшла скарга на керівника школи-інтерната для дітей з порушенням слуху, розташованої в Корабельному районі, – на директора комунального закладу “Миколаївська спеціальна школа №6Ірину Селіванову-Зеркаль, яка очолила цей навчальний заклад весною 2023 року. Журналісти поспілкувалися з обома сторонами конфлікту.

“В Спеціальній школі №6 на вул. Рибній, 95 директор Селіванова-Зеркаль Ірина Олександрівна займається корупцією. Вона з кінця весни 2023 року і протягом літа вимагала з працівників “добровільно” здати гроші зі своєї зарплати на укриття. Оголосила вона про це на педраді в онлайн-режимі. Мовляв, оскільки держава не виділила кошти, то ви свої гроші, отримані за один-два тижні червня (до відпустки) – кому скільки нарахували – віддайте на ремонт укриття, але шукайте, як їх передати, щоб на одну картку не кидали. На педраді всі були обурені. Але потім ті, хто не хотів платити, звільнилися, а ті, хто хотів залишитися, заплатили. Я сказала, що не можу дати (з мене хотіли майже 3 тисячі грн), і тому почався мобінг в мою сторону – цькування заради того, щоб я звільнилася. І соромили мене, і кричала на мене директорка по телефону, і обзивала… Я відмовилася звільнятися, тому що можу працювати онлайн, і це законно”, – розповіла вихователька школи Анна Сафронова, яка під час війни, рятуючи себе від ворожих обстрілів Миколаєва, виїхала з України і з закордону працювала зі своїми вихованцями в онлайн-режимі, що дозволило Міносвіти нашої країни.

При попередньому директорі я спокійно працювала з дітьми дистанційно, як і багато інших вихователів та вчителів. Проводила онлайн-заняття і для всього класу, і індивідуальні. Але нова керівниця придумала свої умови. Хоча в Миколаєві – дистанційна форма навчання, директорка змусила працівників виходити на роботу в школу ще з літа, хоча укриття не відремонтовано і рішення військової обласної адміністрації про форму роботи і навчання в шкільних навчальних закладах ще не було. Директорка сама вирішила зробити змішану форму роботи, без підготовленого укриття і рішення ОВА. Зараз також працівники працюють в школі, діти приходять на свята в школу, але укриття для них не підготовлене. Вона наражає всіх на небезпеку, ризикуючи і робітниками, і дітьми”, – каже Анна Сафронова.

Захід до свята з нагоди початку нового навчального року 2023/2024
Захід до свята з нагоди початку нового навчального року 2023/2024 в спеціальній школі №6

квест для дітей “Моя безпека” в спецшколі №6 (перша половина вересня 2023 р.)

“При тому, що багато вчителів нашої школи і зараз знаходяться хто за кордоном, хто в інших містах України, їм дозволено працювати дистанційно. Педагогу-організатору, яка повинна організовувати шкільні свята, також дозволили працювати дистанційно. А от саме вихователів директорка зобов’язала працювати офлайн.

Мені, через те, що я ті гроші на укриття не здала і не прийшла наражати себе на небезпеку (адже Миколаїв і досі – під загрозою ворожих обстрілів), вислали заяву про припинення трудових відносин на час воєнного стану. Але ж я хотіла і далі працювати дистанційно, як дозволила держава”, – обурена Анна Сафронова, яка також подала скарги на дії директорки школи до Міністерства освіти і омбудсмену.

“Прошу написати про факт корупції, щоб в інших школах директори не маніпулювали так працівниками, і щоб ті відстоювали свої права. Бо, на жаль, наші працівники будуть мовчати, бо бояться втратити роботу. Але я це не придумала. Я говорю правду і вимагаю справедливості. Я людина чесна. Просто Ірина Олександрівна діє незаконно з вимаганням грошей і з тим, що працівники мають виходити в школу працювати в той час, коли укриття не відремонтовано”, – додала вихователька спеціальної школи №6.

Кореспондентка Кorabelov.info завітала до зазначеного навчального закладу та поспілкувалася з його керівницею.

Ірина Селіванова-Зеркаль заборонила журналістці вести фото- або відеозйомку в закладі і була категорично проти публікації матеріалу щодо вказаної ситуації. Однак запропонувала піти разом до підвалу в укриття та переконатись, що воно існує, і там зараз проводяться ремонтні роботи.

Директорка запевняє, що всі скарги виховательки – то “маніпуляція та викривлення інформації”.

Ірина Олександрівна пояснила, що внутрішню роботу навчального закладу визначає не військова адміністрація, а його керівництво: на цей час діє автономія закладів. Тож, в спеціальній школі №6 наразі – змішаний формат: навчання проводиться в онлайн-режимі, а виховний процес з дітьми, які зараз перебувають у місті, – в більшості випадків офлайн.

“Якщо вчитель по якійсь причині хоче працювати онлайн саме у класі – то будь ласка, я як директор зобов’язна надати умови: техніку та інтернет, і вчитель працює. Вчитель вирішує, де йому зручно: чи у себе вдома, чи в навчальному закладі.

Вихователь же проводить соціально-культурну та виховну роботу, вона все одно повинна збиратись очно з дітьми, контактувати у безпечному місці. Це можливо й поза межами інтернату: наприклад, зустрітись з дітьми у якомусь музеї чи піти з учнями та їх батьками по бажанню в кінотеатр. Саме в контакті та спілкуванні з дітьми полягає робота вихователя. Дистанційно чи асинхронно провести таку роботу неможливо”, – впевнена керівниця школи.

Виховательку Сафронову попросили вийти на роботу офлайн після відпустки, вона не вийшла на роботу протягом трьох днів. Попередньо з нею зв’язувались, щоб зрозуміти, вийде людина чи ні. Була зібрана педрада, на якій вирішувалось це питання. Оскільки співробітник не повернулась, є декілька варіантів: перший – це звільнення, бо людина не на роботі. І другий, на якому зараз дана людина знаходиться – так званний “простой”. Тобто призупинення трудових відносин на час війни зі спеціалістом, поки вона не повернеться. Коли вона повернеться, ми продовжимо з нею співпрацю. Людині є куди повернутись: в неї є робота”, – додала Ірина Селіванова-Зеркаль.

На момент нашого візиту в закладі, окрім директора, були присутні й кілька інших працівниць школи. Кореспондентка спитала в одної з них стосовно тиску щодо виходу на роботу, і жінка відповіла, що ніякого тиску немає: “Ми самі хочемо тут працювати. Тому виходимо й працюємо”.

Як розповіли співробітники закладу, їхнім підвалом як сховищем на початку війни користувались місцеві мешканці приватного сектору, людей було багато, тому воно завжди функціонувало.

Наразі частина підвалу, призначена для учнів, потрохи ремонтується за рахунок невеликих шкільних грошей (навчальний заклад, як і багато інших у місті, чекає на фінансування від держави для повного завершення необхідних робіт), – зазначає керівниця спецшколи.

Ті, хто працює в приміщенні закладу, у разі повітряної тривоги можуть спуститися в укриття – окремо виділену саме для педагогів кімнату у великому підвалі, де є світло, стільці, вода та піч.

Директорка каже, що ні з кого грошей на це укриття вона не вимагала. Мовляв, колектив повернувся до закладу, і потрібно було запустити укриття саме для них, що й було зроблено своїми силами – хто що міг, те й приніс, щоб можна було там знаходитись.

Ніяких зборів коштів на укриття і ніякого насилля, нічого такого там не було. Люди, хто чим міг, допомогли – і ми стартанули з укриттям. А далі все на стоп поставили, фінансування чекаємо, що будуть робити… Ми, що могли своїми силами, те і зробили – ми місяць виносили всі ті речі, які там були, приводили до ладу, робили стяжку…

Я і сама частину своєї зарплати на це віддала, і інші вчителі також, але це було одноразово і суто добровільно – кожен дивився по своїй можливості”, – запевняє Ірина Селіванова-Зеркаль.

На питання редакторки, чи не небезпечно запрошувати дітей на заходи в приміщення школи (як, наприклад, на квест в першій половині вересня), якщо укриття для них досі не відремонтоване, Ірина Селіванова-Зеркаль відповіла:

Я не вважаю, що це небезпечно. Всі діти були зі своїми батьками – саме вони несуть за них відповідальність. А як вони ходять з дітьми по місту, до музеїв, магазинів?..

У випадку тривоги діти з батьками повинні були сісти в свої машини і поїхати зі школи – така інструкція їм була надана“.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте також:

Читайте новини першими

Связанные статьи

14 комментариев

  1. Дуже шкода, що віруюча людина виливає весь цей бруд, а отримувати гроші, які не заробила, сидячі за кордоном, не соромно.

    1. Це не бруд, а щира правда. Працівник відстоює свої права законно, так як і тисячі українських вчителів, які працюють з-за кордону онлайн. Це дозволено законом, а от вимагати з працівників гроші на укриття ніби-то "добровільно" оце справді соромно. Казати, що батьки з дітьми повинні від'їжджати додому зі школи під час повітряної тривоги оце соромно! І не просто соромно, але й карається законом! Я б в таку школу дитину не віддав би!

  2. Цікаво, чому працівники цієї школи мовчать про факт корупції!? Невже всі бояться втратити свою роботу?? Ніхто не відстоює свої права. Цій працівниці велике дякую, що не боїться мовчати!!! Може в кінці кінців керівництво шкіл зрозуміє, що так вчиняти зі своїми працівниками не можна! Таке відношення недопустимо! Треба продовжувати боротися проти таких керівників і надалі!!!

  3. Я шокована цією статтею! Що це за відповідь директора "батьки повинні були сісти в свої машини і поїхати зі школи"? Я мати трьох дітей і мені страшно подумати, щоб мої діти ходили до школи, де недобудоване укриття! Хто дозволив директору школи приймати такі рішення? Сподіваюсь управління освіти розбереться з цим інцидентом і покарає директора. Шкода виховательку...

  4. В країні війна. Люди виживають, останні гроші віддають на ЗСУ, а директор не має сорому, щоб забирати частину зарплати від працівників??!! Краще б думала про те, як зберегти життя працівникам і дітям, а не як здерти з когось побільше грошей!!!

  5. Директор корупціонерка!!! Я її знаю з попередньої праці, де вона також відносилася по хамськи до своїх працівників. Той інтернат закрили під час війни, так її поставили в інший інтернат щоб вона і тут надалі творила що хотіла. Раджу цій працівниці подавати в суд на таке керівництво.

  6. Не можу залишатися байдужою. Я працювала в тому інтернаті, який ліквідували , а директоркою була Ірина Селіванова - Зеркаль. Я вірю тому, що написала Анна Сафронова, сама пройшла через цей жах. Обурює те, що люди - вчителі з досвідом мовчать,, так було і в нашій школі.. І завдяки нашому мовчанню вона творила що хотіла.Мобінг в закладі пооцвітав . Всього, що було, не розповісти. І ось її призначено директоркою школи - інтернату 6. Кинули щуку в річку.! Сподіваюсь на справедливу оцінку діяльності директорки. Таких керівників не повинно бути в [censored] школах!

  7. Сказати, що я здивована поведінкою директора, то ні. Я працювала в цій школі багато років, але через Ірину Анатоліївну змушена звільнитися. Вона ситуацію так перекрутила, що ніби для мене годин немає в школі. Так от я звільнилася і дуже обурена,коли дізналася,що швидко на моє місце поставили директорки колегу з її роботи. Скоріше всього це був план.

  8. Як мені відомо,то в школі є вчителі за кордоном і їм дозволили працювати онлайн. А на вихователів чогось вз'їлися. Я теж звільнилася з власного бажання з цієї школи щоб не переживати цього стресу і мобінгу зі сторони керівництва. Там ще й старший вихователь Маргарита Олександрівна себе кепсько поводилася з вихователями.Скільки працювала,то вона завжди принижувала нас, жорстко контролювала. Я завжди була на стресі. Тому не раджу там працювати. І не раджу теж дітей туди віддавати.

  9. Підтримую вчителя, який наважився оприлюднити інформацію про справи у школі. Погані діла [censored] темряву, щоб про них ніхто не знав. Я думаю нам усім відомо про рівень корупції у нашій країні, і поки ми будемо мовчати вони будуть незаконно збагачуватися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button