Економіка

Приріст малих і середніх бізнесів і Україні перевищив довоєнні рекорди. Але не в Миколаєві

В середньому зараз на місяць реєструється близько 25 тисяч нових ФОПів

Цей материал також доступний

За даними державного підприємства “Національні інформаційні системи” в Україні відкривається більше нових фізичних осіб-падприємців, аніж закривається, повідомляє Опендатабот. Станом на початок осені, в Україні офіційно працюють 2 052 326 фопи. Попри повномасштабну війну, кількість малих та середніх бізнесів зростає та навіть б’є “довоєнні” рекорди.

Так, наприклад, у червні 2023 було зареєстровано 31 477 ФОПів— рекордна кількість за останні три роки. В середньому, зараз на місяць реєструється близько 25 тисяч нових ФОПів.

Натомість за період з квітня 2022 року по вересень 2023 року свою роботу припинили 290 910 ФОПів. В середньому, наразі закривається близько 17 тисячі ФОПів на місяць.

Повномасштабна війна очікувано вплинула на кількість бізнесів у регіонах. Так, з квітня 2022 року по вересень 2023 найбільша різниця між відкриттям та закриттям нових ФОПів зафіксована у прифронтових регіонах та тих, де велися або ведуться бойові дії.

Так, Донецька область втратила 8,2 тисячі підприємців, Харківська — 7,1 тисячу, Херсонська — 4,5 тисячі, Луганська — 3,7 тисяч, Запорізька — більш ніж 2 тисячі ФОПів.

У Миколаївській області кількість ФОПів з квітня 2022 року зменшилася, але не так суттєво – на 245.

Натомість у деяких регіонах за відповідний період більше відкривається нових фопів, аніж закривається. Так, найбільший приріст зафіксовано у Києві — +12,9 тисяч, та на Львівщині — там побільшало на 12,3 тисячі підприємців. Трійцю регіонів, де прибуло підприємців, замикає Дніпропетровщина — там + 8,6 тисяч ФОПів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button