Суспільство

Хто і як допомагає у відбудові навчальних закладів на Миколаївщині

У відбудові закладів освіти Миколаївщини бере участь Програма розвитку ООН

Цей материал також доступний

Унаслідок російських обстрілів у Миколаївській області станом на 12 серпня пошкоджені 263 заклади освіти, з них 35 зруйновані. Для їхнього відновлення залучають гроші місцевих і державного бюджетів, донорських організацій. Відновлення навчання в очному форматі можливе тільки за наявності укриттів.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка департаменту освіти і науки Миколаївської ОВА Алла Веліховська.

За словами Алли Веліховської, у громадах працюють комісії з оцінювання ступеня руйнувань у закладах освіти. На основі такого аналізу розробляють проєктно-кошторисну документацію.

“Ми залучаємо донорські організації, наприклад ЮНІСЕФ, що активно працює в нашій області. Крім того, що організація виділяє канцелярські набори для учнів, ще роблять вісім укриттів. У двох вже закінчують роботи, шість планують завершити до нового навчального року”, — повідомила посадовця.

У відбудові закладів освіти Миколаївщини бере участь Програма розвитку ООН.

“Із грудня 2022 року на території Миколаївської області активно діє ПРООН. Представники організації відібрали 65 закладів в області, зробили повне обстеження. До кінця тижня (7-12 серпня — ред.) лоти будуть подані на тендер. Це гроші ЄС, що передані цій організації, і вона від початку до кінця сама здійснює обстеження, формує тендери, потім винаймає тих, хто ремонтує”, — сказала Алла Веліховська.

Триває відновлення у Первомайській селищній раді, Снігурівській, Горохівській громадах.

“У деокупованих громадах відновлення пошкоджених і зруйнованих закладів потребує великих грошей, а їх фізично немає. Тому на заклади, що повністю зруйновані, ми шукаємо спонсорів, щоб розробити проєктно-кошторисну документацію хоча б для одного закладу. Наприклад, є громада, де зруйновані всі три навчальні заклади, а є можливість виділити гроші і розробити документацію на відновлення хоча б поки одного”, — зазначила директорка департаменту освіти і науки.

Пошкоджена школа на Миколаївщині
Пошкоджене російськими обстрілами приміщення Костянтинівської гімназії Первомайської селищної ради. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Зі слів Алли Веліховської, через Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури виділені гроші державного бюджету на відновлення п’яти закладів освіти Миколаївщини, серед яких два національні університети,

Обстеження зруйнованих і пошкоджених російськими обстрілами закладів освіти у громадах ускладнене через безпекову ситуацію.

“Юнісеф, ПРООН просто не їдуть у небезпечні зони, де триває розмінування. У Баштанці ЮНІСЕФ робить укриття в одній зі шкіл, як і ПРООН, але якщо їхати далі в села, то існує заборона. Тому ми продумуємо, якщо у сусідній громаді буде школа, в якій можна буде навчатися, то це забезпечення транспортом для підвозу учнів”, — сказала Алла Веліховська.

На ремонт тимчасового укриття у Миколаївській гімназії №2 з бюджету міста було виділено майже пів мільйона гривень. Заклад тричі зазнавав пошкоджень внаслідок обстрілів російської армії, розповів директор закладу Володимир Федоренко.

“Цього тижня будівельники мають завершити роботи у тимчасовому сховищі. Останнє влучання (20 липня 2023 року — ред.) половину двоповерхової будівлі зруйнувало, половини кабінетів у корпусі немає. Уряд виділив на реконструкцію розбитої будівлі 209 мільйонів гривень. Замовили проєкт, до вересня повинен бути завершений, потім місяць експертиза, до нового року розпочнемо реставрацію споруди. Міжнародні донори обіцяли вставити 170 вікон і дверей, стелю полагодити. Втім, наразі нічого немає”, — сказав Володимир Федоренко.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button