Пригоди

"Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз", ― Буданов про можливий теракт на ЗАЕС

План росії підірвати Запорізьку АЕС «розроблений та затверджений»

Цей материал також доступний

Очільник української воєнної розвідки Кирило Буданов заявив, що росія вже завершила підготовку до організації теракту на Запорізькій атомній електростанції й розмістила вибухівку поблизу чотирьох енергоблоків із шести.

Про це він сказав в інтерв’ю британському виданню The New Statement.

“План теракту на ЗАЕС повністю розроблений та затверджений. Для прискорення катастрофи вони можуть використати технічні засоби”, ― наголосив Буданов.

За його словами, водойма-охолоджувач станції замінована російськими військами, а ядерні реактори без охолодження можуть розплавитися за період від 10 годин до 14 днів.

До аварії на ЗАЕС також може призвести підвищення росіянами напруги на лініях електропостачання до станції.

“Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз”, — переконаний Буданов.

Українська розвідка встановила, що російські війська розмістили заряджену вибухівкою техніку біля чотирьох із шести енергоблоків. Невідомо, чи Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) отримало доступ до цих блоків під час свого візиту 15 червня.

Чи буде наказ про підрив, залежить від того, як росія бачить потенційні вигоди від ядерної катастрофи на півдні України. Буданов вважає, що є дві можливості. Перша — підірвати електростанцію, якщо сили рф будуть вибиті з лівого берега Дніпра. Тоді рф створить зону відчуження, щоб запобігти просуванню України.

Друга можливість полягає в тому, що росія використає ядерну катастрофу як «профілактичний захід», міркує Буданов. Метою в цьому разі було б зупинити наступ України ще до його початку і заморозити лінію фронту в тому вигляді, в якому вона є.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button