Суспільство

Активісти розкритикували мерський проєкт велодоріжок у Миколаєві

Представники велоруху незадоволені

Цей материал також доступний

Громадська організація “Велорух Миколаїв” розкритикувала міську владу через облаштування “недолугої” велосмуги від парку “Народний Сад” до парку “Перемоги”. Представники організації незадоволені, що посадовці не врахували пропозиції велосипедистів та облаштували велосмуги на асфальті жахливої якості, а також всупереч правилам безпеки.

Про це йдеться на сторінці організації.

“Миколаїв – місто на хвилі. Іноді це хвилі недолугої велосмуги на асфальті жахливої якості”, – заявили велосипедисти.

В ГО нагадали, що в Миколаєві багато років не було велоінфраструктури, хоча сотні людей подавали запити щодо її організації. Потім почали впроваджувати відповідні зміни у законодавства, але ніяких зрушень у цьому питанні не було.

“Навіть законодавство вже почало прямо вказувати на необхідність будувати велоінфраструктуру. Але враховуючи, так скажемо, консервативність місцевих депутатів та посадових осіб, зручності для велосипедистів не з’являлися (і не тільки для велосипедистів). Не то щоб вони були проти, ні. Якщо їх прямо спитати, деякі навіть обома руками були “за”. Одного разу навіть проєкт велодоріжки замовили, за півмільйона гривень платників податків. Але потім забули його реалізувати. Буває”, – відмітили в ГО “Велорух Миколаїв”.

У 2021 році Миколаїв був ледве не єдиним обласним центром, де немає велоінфраструктури. Через це, по словах велосипедистів, у Департаменті ЖКГ вирішили “зробити щось швидко і дешево”, а саме з’єднати велосмугою два парки.

“Отримавши таке завдання, десь у глибинах одного з департаментів почався брейнштормінг, який завершився приблизно такою концепцією: “Так, люди люблять кататься на велосипедах. Люди люблять парки. Це значить що люди люблять кататься на велосипедах в парках. Шо якшо людям надоїсть кататься в одному парку і ми з’єднаємо велодоріжкою два парки, шоб вони з одного парку могли поїхати покататься в іншому парку. Геніально!” “Ху@к-ху@к і в продакшн”, як казав класик (хто знає, той зрозуміє). Так, приблизно, народився проєкт велосмуг від Народного Саду, по В.Морській-Соборній-Інгульский спуск-Понтонний міст до Парку Перемоги”, – додали в ГО.

Після того як проєктна документація була розроблена і погоджена з поліцією, її вирішили показати представникам ВелорухМиколаїв, однак велоактивісті “знайшли в проєкті дивні і небезпечні рішення” і почали накидувати пропозиції, що треба змінити. У Департаменті ЖКГ запевняли, що нічого переробити вже неможливо, однак, після серії зустрічей з заступником міського голови, чиновниками та журналістами усі дійшли згоди щодо декількох пунктів:

“По перше, не наносити велосмугу по В.Морській на ділянці від 1 Воєнна до Садової, оскільки там жахлива права смуга. Купа напливів асфальту (колії вичавлені тролейбусами), 15 колодців дощової каналізації кожен з яких або “провалений” або припіднятий. В департаменті погодилися запланувати кошти на ремонт, після ремонту нанести розмітку.

По друге. На Інгульскому спуску не робити з’єднання смуги яка йде з гори зі смугою, яка йде на гору через виконання різкого повороту під кутом 45 градусів. В такому сценарії треба затискати гальма та робити поворот, що може бути небезпечним.

По третє. Робити заїзд на понтонний міст не збоку пагорбу, а з боку, де є плавний заїзд, тобто з правого боку”, – йдеться у повідомленні.

У 2021 році були зроблені велосмуги по тим шматочкам проєкту, до яких питань не було. Далі чиновники чекали на виділення коштів, щоб зробити ремонт асфальтного покриття та внесення змін до проєктної документації, але у 2022 році почалось повномасштабне вторгнення і всі роботи були припинені.

“І ось, у 2023 році, комунальним підприємством тупо продовжені роботи по проєкту “як є”. По калічному асфальту, з незручними та небезпечними маневрами біля мосту (див. фото та відео). Навіщо було витрачати час активістів, журналістів на висвітлення, обгрунтування та обговорення пропозицій і врешті-решт з покерфейсом наробити цей кріндж на асфальті? Навіщо, імітуючи турботу про велосипедистів, зацікавленість у розвитку сталої мобільності, робити пересування по Миколаєву, яке й так некомфортне, ще некомфортнішим та небезпечнішим? Поки що очевидно одне: якщо швидку та дешеву схему організації дорожнього руху у Миколаєві можна перетворити на @#$!ний цирк, то що ж тоді очікувати від більш серйозних проєктів?” – обурені велоактивісти.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button