ПригодиСуспільство

На Миколаївщині забороняють купатися і виловлювати рибу

Така ж заборона діятиме на територіях Херсонської та Одеської областей

Цей материал також доступний

З понеділка, 19 червня, на територіях Херсонської, Миколаївської та Одеської областей заборонять купатися і виловлювати рибу, оскільки показники річкової та морської води суттєво погіршуються, про що на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Ігор Кузін, передає “Ліга”.

“В Одеській області ситуація досить ризикована, тому закликаю громадян не користуватися водоймами, не купувати рибу в невстановлених місцях та не виловлювати рибу”, — наголосив головний санітарний лікар.

Водночас станом на 15 червня епідемічна ситуація стабільна у п’ятьох областях: Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеській. За словами Кузіна, немає спалаху інфекційних захворювань, спостерігаються лише сезонні рівні захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Фахівці зробили понад 1000 досліджень води — питної централізованої, децентралізованої, поверхневих водойм. Також були встановлені прилади для швидкого аналізу питної води, які показують результат основних мікробіологічних показників води упродовж 18 годин.

Зокрема, вода зі свердловин, а також та, що подається централізовано в Миколаївській, Херсонській областях, є цілком безпечною як за хімічними, так і за мікробіологічними показниками.

Найбільшу загрозу становлять індивідуальні колодязі. Оскільки вони були спочатку затоплені. Відповідно там є певна частина мулу, тому така вода є зараз небезпечною для здоров’я.

“Ми радимо для тих мешканців, які повертаються, таку воду не використовувати для пиття та приготування їжі”, — зазначив заступник міністра.

Вода з колодязів та криниць не відповідає як за хімічними, так і за мікробіологічними показниками.

Представники місцевої влади забезпечують жителів питною водою, а також надають таблетки для знезараження. Всю актуальну інформацію можна отримати в керівників об’єднаних територіальних громад або у сільських старост, каже Кузін.

Водночас Кузін розповів, яким буде алгоритм дій щодо індивідуальних колодязів, коли зійде вода:

– бригада ДСНС спочатку відкачає воду з підвалів та допоможе усунути завали;
– після розчищення території почнеться робота з очищення колодязя: з нього викачають всю воду, промиють стіни від мулу та продезінфікують воду.

Нагадаємо: 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, чим спровокували техногенно-екологічну катастрофу на півдні України.

Читайте також:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button