Пригоди

Передавали імітовані дані про удар по ОДА: як викрили миколаївського прокурора-зрадника

Схему розробила СБУ спеціально для того, щоб викрити зрадника

Цей материал також доступний

У понеділок, 12 червня, Приморський районний суд Одеси продовжив розгляд справи щодо державної зради, вчиненої під час повномасштабної війни високопоставленим прокурором Миколаївщини Геннадієм Германом. Під час судового засідання було допитано свідків у кримінальному провадженні, зокрема тих, які допомогли СБУ викрити тодішнього правоохоронця, повідомляє Nikcenter.

На суді було допитано трьох свідків, які передавали тодішньому керівнику Миколаївської окружної прокуратури Герману таємну інформацію. Йдеться про двох працівників Головного управління Нацполіції в Миколаївській області та співробітника ДСНС регіону. Всі вони розповіли про те, як спілкувалися із Германом, яку інформацію йому надавали, та чи проявляв він свою прихильність до росіян, які розпочали війну проти України.

Під час допиту прокурором Олександром Чоклею у судовому засіданні один зі свідків, який працює у поліції, розповів, що з початку повномасштабного вторгнення росіян в регіоні було відкрито кримінальне провадження, в рамках якого реєстрували загиблих внаслідок російської збройної агресії.

Оскільки у перші дні війни вже була велика кількість загиблих, особливо серед військовослужбовців на території Херсонської області, аби структурувати інформацію, правоохоронці оформили дані про загиблих військових та цивільних у списки. У подальшому вони допомогли викрити Германа на державній зраді.

«Тоді була дуже велика кількість загиблих наших воїнів і цивільних. І це провадження було заведено для того, щоб можна було проводити відповідні слідчі дії. І в рамках цього провадження була дуже велика напруга. Бо доставлялися тіла людей, частини тіл. І треба було їх ідентифікувати, щоб можна було загиблих потім уже далі передавати на захоронення родичам», – розповів працівник поліції.

За словами правоохоронця, отримуючи таку інформацію, він передавав її своєму колезі, який, у свою чергу, – начальниці, вона і вела список. Вже у перші дні великої війни слідчі поліції більшість часу проводили не у відділку, де було небезпечно, а в обласному бюро судово-медичної експертизи. Там вони щоденно працювали із тілами загиблих.

Саме від працівниці поліції Геннадій Герман і отримав вигадану інформацію, яку розробила СБУ спеціально для того, щоб викрити зрадника.

Співробітник ГУНП розповів, що напередодні затримання прокурора до нього звернулися працівники спецслужби.

«До мене звернулися співробітники Служби безпеки України щодо прийняття участі у контролі за вчиненням злочину, яка полягає у наданні імітованої інформації. Я надав свою згоду. Це полягало у наданні імітованої інформації щодо загиблих чотирьох вигаданих осіб. На той час ми так придумали, що вони загинули в селищі Луч. Я набрав [співробітника поліції], сказав, що я тобі скину дані, список цих людей, через сигнал, бо ми через зашифрований звʼязок спілкувалися, боялися, щоб не прослуховував ворог. Скинув йому ці дані, сказав, що ці особи загинули в його районі, передай їх, будь ласка, як по належності до [співробітниці поліції], яка сиділа фактично в бюро судмедекспертизи і вела повні дані всіх загиблих людей на той час, які доставлялись туди», – розповів поліцейський.

Прокурор Олександр Чокля

У подальшому колега свідка надіслав інформацію іншій співробітниці поліції.

«Він так і зробив, це було 24 березня, ми вже місяць трималися після агресії. [Співробітниця] була обурена, де ж тіла загиблих, цих придуманих осіб. Я сказав, що ви їх реєструйте, беріть в роботу. Тіла наших захисників ми не можемо дістати, бо знаходяться під обстрілом. Це була придумана інформація, імітована інформація про цих людей», – додав свідок.

Далі, як і планувалося, інформація про нібито загиблих захисників України потрапила до прокурора Германа.

«Процесуальний керівник Герман Геннадій Юрійович цю інформацію постійно отримував, і я так розумію, і в подальшому він отримував дані по всіх загиблих», – розповів працівник поліції.

Другий свідок у справі, співробітниця поліції, яка безпосередньо передавала списки загиблих прокурору, розповіла, що з початку повномасштабної війни постійно спілкувалася із Германом. Зокрема, вони обговорювали щоденні обстріли та ракетні удари по місту. Проте жодних ознак проросійських поглядів Германа на війну вона не помітила.

«Він позиціонував себе виключно як прокурор, як і до цього. Інколи він висловлював в телефонній розмові стурбованість щодо того, що відбувається в місті. А так більше нічого такого не було», – розповіла вона.

За словами поліцейської, працівники регулярно передавали інформацію щодо загиблих Герману, який був процесуальним керівником у провадженні. Відповідаючи на запитання прокурора, жінка розповіла, що якщо відбувалась певна затримка із наданням Герману таких списків, він запитував, коли їх буде надано.

«Питання виникали, наприклад, коли будуть списки. Відповідала: «Сьогодні багато загиблих, тому списки дівчата формують, ще не сформували». «А коли будуть?» (запитував Герман – Ред.) «Ну, через годину, через дві», – відповідала. Тобто, таким чином, так він говорив, щоб ми списки йому передавали», – розповіла свідок.

Також вона додала подробиці щодо того, яку саме інформацію зазначали у таких списках. За словами поліцейської, у них вказували прізвище, ім’я та по-батькові загиблого військовослужбовця, його дату народження. За словами правоохоронця, часто вони взагалі не мали жодної інформації про загиблого. Проте якщо була така інформація, зазначали також місце загибелі.

Отримавши від підлеглих вигадану СБУ інформацію, поліцейська передала її Герману.

«Наскільки я пам’ятаю, такий з блокнота листок. І на ньому було написано прізвища. Я сказала включити їх до списку військових загиблих і чекати. Ось-ось їх привезуть до СМЕ. Як і кожного дня, ми передали її, кому було потрібно. Тобто Геннадію Юрійовичу», – розповіла вона.

Раніше повідомлялося, що інформацію про загиблих військових та цивільних зрадник передавав блогеру-пропагандисту Юрію Подоляці та Ігорю Безлеру, якого підозрюють у низці злочинів, зокрема катуваннях, сексуальному насильстві та причетності до анексії Криму і збиття МН-17. Завдяки передачі Герману вигаданої інформації спецслужбі вдалося підтвердити підозри у вчиненні ним державної зради.

Також у ході судового засідання прокурор допитав третього свідка, співробітника ДСНС регіону. Чоловік, крім іншого, розповів, що передавав тодішньому прокурору інформацію щодо виявлених вибухонебезпечних предметів, проте йому невідомо, для чого саме Герману була потрібна така інформація.

Після ворожого удару по будівлі Миколаївської ОДА, внаслідок якого загинули 38 людей, Герману також повідомили про наслідки удару по адміністративній будівлі.

«Там передавалася інформація по ОДА, там де ми вказували, якщо я не помиляюсь, руйнування та кількість жертв і постраждалих», – розповів працівник ДСНС, додавши, що також передав Геннадію Герману інформацію щодо виявлення на території області вибухонебезпечних предметів, які було зареєстровано завдяки зверненням громадян.

Заслухавши покази, суд повідомив про намір допитати інших свідків у справі Германа на наступному засіданні.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button