ПригодиСуспільство

Через війну тільки на Миколаївщині загинуло близько трьох тисяч сімей бджіл

У кожній в середньому налічується 20 000 тисяч комах

Цей материал також доступний

В Миколаївській області внаслідок бойових дій постраждало до 400 пасічників також зафіксована загибель близько трьох тисяч сімей бджіл, в одній в середньому налічується 20 000 тисяч комах. Переважно йдеться про південь області та Вознесенщину, про що “Суспільному” розповів голова Спілки пасічників Миколаївської області Андрій Галдін.

За його словами, спілка щодня збирає інформацію про пасічників, яким потрібна допомога. Раз на місяць заповнють форму з відомостями та передають її до обласної військової адміністрації.

“Можна звернутися безпосередньо в органи місцевого самоврядування, де зареєстрована пасіка. Але тут дуже важливий факт, що пасіка повинна бути офіційно зареєстрована, тобто мати паспорт пасіки”, — сказав Андрій Галдін.

Він додав, що протягом 2022 року на Миколаївщині зібрали 5 тисяч тонн меду. Найбільше український продукт, за його словами, купують Польща, Німеччина та Сполучені штати Америки. Прогнози щодо врожаю 2023 року непогані, каже Галдін. Проблема — в ціні, вона вдвічі менша минулорічної.

“У кожного на пасіці своя собівартість, але приблизний порядок суми – він однаковий. На моє особливе ставлення, у 2022 році собівартість склала 86 гривень за кілограм. Наразі ціна, яку пропонують експортери — 45 гривень за кілограм. Самі бачите, що вона майже вдвічі менша собівартості, не говорячи вже про прибуток”, — розповів Андрій Галдін.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button