ПригодиСуспільство

Більшість породіль виїхала: у Миколаєві на 30% зменшилось фінансування пологових будинків

Також російське вторгнення вплинуло і на скорочення лікарів у пологових будинках

Цей материал також доступний

З початком повномасштабного російського вторгнення з Миколаєва виїхала більшість породіль, через це фінансування пологових будинків міста зменшилось на 30%, адже Національна службу здоров’я виділяє гроші на заклад за кількістю пролікованих пацієнтів. Про це під час брифінгу повідомила начальниця управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Ірина Шамрай, передає кореспондент “ПН”.

“Нажаль кількість пологів у Миколаєві зменшилась – 648 за 4 місяці проти 796 у минулому році. Ми надіємось, що будуть повертатись наші жінки, будуть повертатись вагітні. Сьогодні наші пологові будинки приймають усіх пацієнток з деокупованих територій, з Херсону та ін. Ми нікому не відмовляємо, але все-таки кількість пологів є дуже низькою”, – зазначила вона.

Також Шамрай нагадала, що з 1 квітня 2020 року фінансування лікарень йде за принципом пролікованих пацієнтів. Тому, у зв’язку зі зменшенням кількості пологів зменшується і пакет НСЗУ.

“Я вважаю, що це абсолютно правильно, бо ми фінансуємо не пусті ліжка, а пацієнтку, яка прийшла і пролікувалась. Фінансування пологових будинків зменшилось приблизно на 30% в залежності з довоєнним часом. Однозначно це вплинуло на зарплати, а на фінансування нового обладнання та утримання лікарень – ні, тому що кошти виділяє міська влада”, – додала вона.

Також війна вплинула і на скорочення лікарів у пологових будинках, адже дехто зі спеціалістів виїхав з міста заради своєї безпеки і вирішив не повертатись.

“Скорочення лікарів були, десь 14% лікарів виїхали з Миколаєва. Була проведена робота по визначенню, чи будуть вони повертатись. Ті люди, які не будуть повертатись, вони написали заяву на звільнення. Такого, щоб прийшли і сказали, ми вас скорочуємо, такого не було. У нас є лікарі, яким і 80 років, і вони працюють”, – повідомила чиновниця.

Шамрай вважає, що пологові будинки, де відбувається менше 300 пологів на рік, не мають права на існування. Адже у лікарів недостатньо кваліфікації, також немає можливості забезпечити цілодобове надання неонатологічної допомоги. Зокрема, вона відмітила, що під час екстренної ситуації під час пологів лікарі повинні швидко та правильно відрегувати, бо пологи можуть закінчитися трагічно.

“Чим більше таких сиутацій відбувається, тим вища кваліфікація у лікарів, і умови надання допомоги при наявності достатнього обладнання – досить суттєві. І рівень виживання таких пацієнтів майже 100%. Тому було прийнято рішення про створення перенатального центру на базі пологового будинку №3. Адже наші пологові №1 та №2 знаходяться у непристосованих будівлях, а 3-й пологовий – це типовий пологовий, потужність якого до 5 тисяч пологів на рік. Сьогодні вони приймають до 1000-1200 пологів, до війни це було 1700 пологів на рік, але цього недостатньо. Ми шквидкими темпами рухаємось у питанні формування перенатального центру. Перед війною було закуплено обладнання для реанімації новонароджених. Там триває ремонт, виготовлено ПКД для організації централізованого постачання кисню. В цьому році виділено кошти для проведення першої черги робіт. Ми йдемо по шляху укрупнення лікувальних закладів, щоб максимальна кількість медичної допомоги булу надана з максимальним застосуванням обладнання. Тому що, якщо кувез включається 2-3 рази на день чи раз на тиждень, ми розуміємо, що кваліфікація персоналу буде нижче, ніж коли він застосовується частіше”, – додала Шамрай.

При цьому вона заявила, що управління охорони здоров’я планує об’єднання трьох пологових будинків в один. Цей процес йде у рамках постановки №174 “Про формування спроможної мережі”. Ситуація вивчається, вже працює робоча група при управлінні. Усі пропозиції управління будуть погоджуватись на рівні Міністерства охорони здоров’я після того, як пройде 6 місяців з завершення військового стану. Потім ці погодження будуть виноситись на сесію і депутати будуть вирішувати, як функціонувати закладам охорони здоров’я.

А поки що, фінансування пологових та закупівля необхідного обладнання відбувається пропорційно пролікованим пацієнтам.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button