Суспільство

Миколаївський «положенець» «Наум» звільнився з в’язниці

Він вийшов з виправної колонії у п’ятницю, 5 травня

Цей материал також доступний

З в’язниці звільнили миколаївського “положенця” Ігоря Науменко, про що виданню ПН повідомили у прокуратурі. Науменко вийшов з виправної колонії у п’ятницю, 5 травня. Його звільнили по закінченню терміну відбуття покарання.

В частину терміну вироком суду йому було зараховано перебування під вартою у слідчому ізоляторі під час слідства – з 3 липня 2017 року по 2 березня 2018 року. Його перерахували за “законом Савченко” – один день попереднього тримання під вартою за два дні.

Як відомо, 3 липня 2017 року в Миколаєві затримали Ігоря Науменка та його спільників. Їх затримали за вимагання 200 тисяч гривень під приводом неіснуючого боргу. Пізніше стало відомо, що гроші Науменко, Грудський і Уваров вимагали від Андрія Савова за нібито вирішене за нього в суді питання. У 2016 році Савова затримали під час отримання хабара розміром 22 тисячі гривень. 24 лютого 2017 року суд виніс Савову вирок і призначив йому покарання у вигляді штрафу в 25,5 тисяч гривень.

Тодішній начальник Управління СБУ в Миколаївській області Олексій Лях, за якого затримали “Наума”, заявляв, що діяльністю “положенця” Науменка опікувалися “злодії в законі” з росії.

У вересні 2017 року кримінальне провадження щодо Науменка та його подільників передали для розгляду по суті до Заводського районного суду. Пізніше Ігорю Науменку не змогли обрати запобіжний захід, а ще за деякий час його подільники Євген Грудський та Ігор Уваров, після того, як суд пом’якшив їм запобіжний захід, вийшли із СІЗО під заставу.

Заводський районний суд Миколаєва 16 липня 2020 року оголосив вирок щодо Ігоря Нуменка, Євгена Грудського та Ігоря Уварова, яких звинувачують у вимаганні грошей. Суддя визнав провину всіх трьох обвинувачених і призначив покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі. Науменка, Грудського та Уварова згідно з рішенням взяли під арешт у залі суду.

Варто зазначити, що до цього відомо про два затримання Ігоря Науменка.

У вересні 2012 року Ігор Науменко був затриманий за підозрою в незаконному носінні зброї. Його звинувачували у скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України (“Зберігання вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу”). У 2013 році Ленінський суд Миколаєва виніс вирок у справі Ігоря Науменка, засудивши його до двох років позбавлення волі. А після апеляції Ігоря Науменка випустили на свободу просто в залі суду.

Довідка:

“Положенець” – на злодійському жаргоні в кримінальній ієрархії людина, яку призначає “злодій у законі” і яка має право ухвалювати рішення за його відсутності та від його імені. “Злодій у законі” призначає “положенців” на певній території (або у сфері діяльності), наприклад, у місті. Існує в росії та в Україні.

“Положенець” є кандидатом на звання “злодія в законі”, своєю діяльністю він має довести, що гідний підвищення в статусі. Своєю чергою, “положенець” може призначати “наглядача” – людину, яка перебуває нижче за нього у злочинній ієрархії та здійснює контроль і координацію діяльності злочинного середовища на конкретній території. “Смотрящі” є майже в кожному великому населеному пункті.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button