Суспільство

Скільки та як вчити дітей, - питає новий Міністр освіти в українців

Міністр освіти Лісовий запропонував громадськості обговорити високе навантаження на дітей в школах

Цей материал також доступний

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий звернувся до громадськості та закликав обговорити питання щодо кількості предметів, яку діти вивчають сьогодні в українських школах. За його словами, навантаження на дитину дуже високе, і це потрібно змінювати.

Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

“Друзі, бачу активне обговорення щодо кількості предметів, яку вивчають школярі сьогодні в Україні. Є різні аргументи “за” скорочення та “проти”. Поговорімо відверто. Два роки ковіду та рік повномасштабного вторгнення. Навантаження на дитину дуже високе: і психологічне, і розумове. Це і про велику кількість предметів, і про навчання онлайн, і про додаткові заняття, щоб надолужити втрачене”, – написав Лісовий.

В якості прикладу він привів 7-9 класи, де діти наразі мають близько 20 предметів.

“Таку кількість складно засвоїти і без стресу та онлайн-навчання (подекуди без гаджетів, адаптованих навчальних програм тощо). А в наших умовах – це на межі можливостей. Тож зрештою діти все одно зосереджуються на тих предметах, які обирають для себе як пріоритетні. Це я бачу і як батько, і тривалий час спостерігав як директор Малої академії наук. Фактично питання стоїть не стільки про те, скільки має бути предметів, а як оптимізовані навчальні програми, яке навантаження отримують діти на уроках і на домашнє опрацювання, в якій формі відбувається навчання”, – додав міністр.

Він нагадав, що згідно з Законом “Про освіту” 2017, у старшій профільній школі, починаючи з 2027 року, діти зможуть обирати напрямок, за яким вони хочуть навчатися. Відповідно, це має змінити підхід з мультипредметності на конкретний профіль, який цікавий школяру чи школярці.

“Тому прошу вас поділитися своєю думкою з цього питання у коментарях і розповісти про досвід відвідування ваших дітей шкіл за кордоном. Наша спільна мета – створити для дітей можливості здобути якісну, корисну та сучасну освіту. Тож давайте спілкуватися”, – резюмував Лісовий.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. Христос Воскрес!
    Нарешті! - хочеться вигукнути. - Нарешті прийшов міністр-реформатор, а не просто чиновник. Єдине зауваження (якщо можна): не чекати 2027-го, а - негайно дати можливість дітям визначитися, до чого у них душа лежить. Та вже в школі отримати фах з можливістю долучитися ВЖЕ не до відбудови, а до побудови НОВОЇ модерної європейської Україги та пишатися результатами своєї праці. Тоді молодь не тікатиме з України, а волітиме повернутися, адже нам бракує не так коштів, як трудових ресурсів. А ще - бачення, якою хоче бачити СВОЮ Україну нове покоління.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button