Суспільство

Штучний інтелект: помічник чи поневолювач?

Всього 20 років тому, люди насолоджувалися кумедними історіями про штучний інтелект (ШІ), і навіть не думали, що скоро половина повсякденних речей буде робитися з його допомогою. Одні вважають, що прийшов час почати побоюватися тих страшних прогнозів, якими багаті книги та фільми, а інші впевнені, що потрібно продовжити розвиток і використання ШІ без страхів і обмежень. Хто ж правий?

Що таке ШІ простими словами

По суті, штучний інтелект – це комп’ютерна програма, яка істотно відрізняється від звичайної. Створюючи класичний комп’ютерний код, людина вручну задає всі варіанти можливих ситуацій і всі способи дій в кожній з них. Стикаючись з тим, що не описано в коді, така програма не знає, що робити, і видає помилку або перестає працювати.

Штучний інтелект теж програма, але вона вміє діяти в невизначених обставинах. Коли ШІ стикається з ситуацією, яка не описана в його коді, він сам знаходить рішення або здатний за завданням людини створити продукт, якого немає в його базі даних. Деякі штучні інтелекти наділені здатністю до машинного навчання. Це означає, що вони запам’ятовують успішний спосіб дії та застосовують його в майбутньому.

Навіщо людям розумні машини?

Люди потребують подібні програми, щоб:

  • доводити теореми;
  • ухвалювати рішення;
  • планувати;
  • прогнозувати;
  • здійснювати диспетчеризацію і багато чого іншого.

ШІ корисний скрізь, де є величезні масиви даних і немає зрозумілого алгоритму їх обробки. Тому активно ведуться дослідження і постійно вдосконалюються технології. Сьогодні штучний інтелект вже активно застосовується в найрізноманітніших сферах життя. Великі компанії давно і дуже успішно користуються всіма перевагами ШІ у своїй роботі: Китайська платформа електронної комерції Alibaba використовує його для прогнозування покупок клієнтів, PokerStars – в навчанні стратегічного мислення і грі в покер, Amazon – в цифровому голосовому помічнику Alexa, Apple – в iPhone, де він вмикає функцію FaceID і т. д.

Судова система та криміналістика

ШІ активно застосовується для розпізнавання облич, відбитків пальців, голосу, пошуку баз даних та створення моделей, необхідних для перевірки гіпотез та подання доказів у суді.

Транспорт

Технології машинного зору і прийняття рішень впроваджені на транспорті для автоматичного управління машинами, поїздами, літаками та безпілотними апаратами. Важлива частина цієї сфери – логістичні програми та диспетчеризація.

Вони теж автоматизуються з використанням технологій ШІ.

Виробництво

Роботи зі штучним інтелектом замінили людей на багатьох підприємствах, де потрібно монотонне повторення одних і тих же дій, висока точність або цілодобова безперервна робота.

Медицина

Системи штучного інтелекту використовуються для автоматизації рутинних процесів діагностики, в реєстратурі поліклінік, в догляді за лежачими хворими та людьми похилого віку, контролі прийому медикаментів.

Освіта

Для навчання за допомогою ШІ:

  • створюють ситуації, схожі на реальні (симуляції);
  • аналізують поведінку учня при вирішенні завдання та оцінюють його в балах;
  • дають поради та рекомендації на основі аналізу дій.

Широко застосовуються ігрові технології з використанням інтелектуальних ботів для організації навчання.

Творчість і мистецтво

Для штучного інтелекту створити фото, якого не було – справа декількох секунд. Це можуть бути неіснуючі люди, будівлі або ландшафти. ШІ допомагає покращувати якість, обробляти та видозмінювати цифрові фотографії.

Алгоритмічна музика, написана ШІ, вже давно стала популярною, а система AIVA допомагає створювати симфонії та класичні теми для художніх фільмів. Цей віртуальний композитор – перший комп’ютер, визнаний національною музичною Асоціацією.

Комп’ютери з цими технологіями здатні складати історії, новини, рекламні тексти та навіть художні твори.

Сфера розваг

Технології ШІ активно використовуються для створення комп’ютерних ігор, графіки в художніх фільмах, мультиплікації. Компанія Mattel, відома за брендом Barbie, випустила лінію іграшок на основі ШІ. Вони здатні взаємодіяти, навчати та вчитися самі в процесі спілкування.

ШІ у 2023 році: реальність і прогнози

Штучний інтелект у 2023 році оточує практично кожного з нас. На його основі побудовані:

  • пошукові системи;
  • комп’ютерні ігри;
  • телефонні боти в державних і медичних установах, комерційних організаціях;
  • голосові помічники;
  • системи управління будинком і автомобілями;
  • антивірусні програми та багато іншого.

Це тільки мала частина тих сфер, де працює ШІ. Вже сьогодні він розвинений настільки, що кожен день кожна людина користується ним або тим, що виготовлено з його допомогою. У найближчі роки нас чекає справжній бум використання штучного інтелекту:

  • автомобілів на «розумному» управлінні стане більше;
  • комп’ютерні ігри будуть складнішими і цікавішими;
  • у лікарнях системи працюватимуть з пацієнтами на основі технологій ШІ, виконуючи рутинні завдання, звільняючи час лікарів для чогось дійсно складного;
  • у системах освіти та працевлаштування для організації роботи з людьми будуть використовуватися боти на основі ШІ;
  • у безпеці, в силових структурах ШІ стане основною для розпізнавання осіб, відбитків пальців, організації охорони та систем спостереження;
  • посилиться його роль для забезпечення Інтернет-безпеки;
  • на якісно новий рівень вийдуть системи прогнозування і моделювання природних явищ і соціальних структур, щоб врятувати багатьох людей від стихійних лих і поліпшити життя в містах і селищах, роботу державних органів і соціальне забезпечення;
  • у повсякденному житті голосові помічники, онлайн-додатки стануть звичними реаліями.

Оптимістичні прогнози розвитку ШІ пов’язані з удосконаленням технологій прийняття рішень, комп’ютерного зору, створення підприємств без людей.

Що ж до безпеки використання цих розумних систем, то вона повністю в руках людини та людства. Ми змогли приборкати атом, зможемо приборкати і машинне мислення.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button