СуспільствоТема дня

Хібукі-терапія для учнів у Корабельному районі: собака-обіймака допомагає дітям впоратися зі стресом

Це ізраїльська методика, яка допомагає позбутися жаху та страхіття

Цей материал також доступний

Освітня новація у Миколаєві: для учнів гімназії №29 в Корабельному районі (колишньої школи №29) проводять Хібукі-терапію. Собака-обіймака допомагає дітям побороти свої страхи та позбутися стресів. Ця терапевтична методика з’явилася в Україні нещодавно, утім, в Ізраїлі, де вона і зародилася, успішно вже впроваджується 17 років (це державна програма Ізраїлю з підтримки дітей, які пережили травматичні події, зокрема, і пов’язані з війною).

Україна переймає досвід Ізраїлю від початку повномаштабного вторгення та активно застовує хібукі-терапію на психологічних тренінгах. Основним елементом є м’яка іграшка Хібукі. Граючи із песиком, дитина звільняється від негативних переживань. Сюжет про те, як цю терапію запроваджують у Миколаєві, зняв телеканал «Інтер», – передають Podrobnosti (ВІДЕО).

10-річна Аліна К. (учениця гімназії) розповідає про свої страхи. Болючих моментів було чимало: “Було дуже страшно, коли попало в гаражі, і я тоді дуже злякалася. Боялася за тата, за маму”.

“Я боявся, коли прилетить ракета і я буду боятися. І ми пішли в погреб, там ночували, мені було страшно утром виходить з погреба додому, на уроки. І мого батька забрали на війну”, – розповідає учень гімназії Ростислав Б. Як і багато дітей з Миколаєва, він наляканий вибухами, ракетами та сиренами…

“Раніше школярі боялися навіть говорити про те, що болить. Були налякані, тривожні і в стресі. Проте нині розрада – Хібукі-терапія”, – йдеться в сюжеті.

“У нього довгі лапи, і він дуже добре знімає стрес… Ми з дітьми дуже любимо його… Що Ви зараз відчуваєте, діти?” – питають гімназистів під час підкидання іграшки-собаки.

“Радість, щастя, тепло”, – відповідають учні.

хібукі-терапія

“Душа людини – це як така ваза, яка сповпнює такі негативні відчуття, наші негативні емоції, і якщо їх не випускати на волю, то дитина починає переживати, у дитини виникає стрес, і дитина навіть може захворіти. Тому ми на цих заняттях говоримо про ті історії, які турбують дітей, і тоді ці історії виходять на свободу”, – каже психолог Олена Бахмутова.

хібукі

Владислав С., учень гімназії:

“Я дуже лякався війни, вибухів. І ще одне зло: погані люди збили мого кота”.

Арсеній С., учень гімназії:

“В час ночі нас почали обстрілювати, і ми побігли в подвал. Мені тоді було дуже страшно. Я тоді хотів обійняти Хібукі”.

Собака-обіймака допомагає впоратися із тривогою та зосереджує дитину на піклуванні про неї.

Віра П. та Аліна К., учениці гімназії:

“А я люблю, що б Хібукі був на мені так, тому що так дуже тепло і я його завжди бачу. І можна пожмякати його лапки”.

“Хібукі вміє слухати, не перебиваючи. Може витерти сльози з очей своїми довгими оксамитовими вушками”.

“Я буду піклуватися про нього. Буду шити одяг, зроблю браслет-оберіг і познайомлю зі своєю сім’єю”.

Віра та Владислав, учні гімназії:

“Я можу сказати Хібукі такий секрет: те, що я дуже люблю малювання, і те, що у мене дуже гарні таланти до ветеринарства, і те, що я люблю дуже багато тварин”.

“Я його дуже чекаю, хочу, щоб він мене любив”.

Артем Т., учень гімназії:

“Йому можна і пошепотіти щось. Витерти сльози, він для мене друг та як брат. Він може заспокоювати серце, може й обійняти, можна й поспати з ним”.

На дотик Хібукі м’якенький. Торкаючись іграшки, дитина відчуває тепло й затишок, а, отже, безпеку.

Лариса Грицюк, директорка гімназії, розповіла:

“Нам Edcamp Ukraine запропонував звернути увагу на хібукі-терапію. І саме на ізраїльську психологію Дафну Шарон. І тут був прямий зв’язок. Включили, і Дафна розповідала про те, як довго працює з цією методикою, що вона зародилася в Ізраїлі, ще в 2006 році, коли йшла друга Ліванська війна і коли виникла потреба допомогти дітям Ізраїлю позбутися жаху, страхіття, що в той момент діти Ізраїлю були в таких самих умовах, як і діти України”.

В Україні Хібукі-терапія вже трансформувалася. Її використовують не лише під час тренінгів, а ще на онлайн-уроках.

“Можна застосовувати цю іграшку і під час проведення любих уроків, любих виховних навчальних заходів. Я хочу сказати, що досвід у нас тільки перший, але ми вже бачимо позитивні зрушення. Як наші діточки біжать до школи”, – каже директорка гімназії Лариса Грицюк.

Нині в гімназії лише 15 таких іграшок. Згодом повинні з’явитися ще 150 песиків хібукі, які роздадуть дітям.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button