Політика

За рік видано понад 1,2 мільйони дозволів на виїзд чоловіків за кордон через систему «Шлях»

Лише 170 тисяч дозволів було видано на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій

Цей материал також доступний

З моменту введення воєнного стану в лютому 2022 року держава суттєво «лімітувала» виїзд за кордон чоловіків призовного віку та решти категорій воєннозобов’язаних, а для виїзду за кордон потрібно потрапити до системи «Шлях», звернувшись до Міністерства інфраструктури або обласної військової адміністрації.

Як повідомляє Опендатабот, загалом станом на 1 березня 2023 року за «загальною процедурою» було видано більше 1,27 млн дозволів на виїзд. Переважна більшість стосується виїздів у бізнес-справах — близько 1,1 млн дозволів. Лише 170 тисяч дозволів було видано на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій.

Більше третини дозволів для бізнесу — близько 400 тисяч — були видані з листопада минулого року до лютого включно. Що стосується виїздів «за гуманітаркою», то у цьому випадку все більш стабільно — 70 тисяч дозволів протягом останніх трьох з половиною місяців.

Наразі система видачі дозволів на виїзд за кордон не є достатньо прозорою. Так, наприклад, відсутня інформація щодо кількості людей, які порушили терміни перебування поза межами України та досі не повернулися зі своїх поїздок. Опендатабот звертався до Укртрансбезпеки і Держприкордонслужби із запитами щодо цих даних, але відповіді не отримали.

При цьому, виїзд окремих категорій осіб регламентується спеціальними правилами — серед іншого це стосується спортсменів та діячів культури. Їх особливий статус нерідко призводить до скандалів. Прикладом є нещодавня історія зі стендапером, якій виїхав за кордон за дозволом Мінкульту та вирішив не повертатись.

Зазначимо, чоловіки мають право виїхати за кордон гуманітарною місією або на потреби ЗСУ, завдяки чому поза межами України можна знаходитися протягом 30 днів. Крім того, їм дозволено виїжджати по бізнес-справам, наприклад для перевезення людей або вантажів — термін перебування в інших державах в такому випадку дорівнює 45 дням.

Нагадаємо ми писали: Чиновники, депутати та екс-губернатор? Хто отримував від Миколаївської ОВА дозвіл виїхати за кордон під час війни

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button