Більшість українців – проти вивчення російської мови в школах, - опитування

Переважна частина українців (52%) вважають, що у школах взагалі не варто вивчати російську мову. У 2019 році таких було лише 8%.

Про це свідчать дані опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у період з 14 по 22 лютого.

«КМІС регулярно ставив питання щодо вивчення російської мови у школах, і ми пропонуємо поглянути, якими були думки та погляди українців у 1998, 2019 та 2023 роках. Ще у 2019 році всього 8% українців вважали, що взагалі не варто вивчати в школах російську мову, при цьому зараз таких людей – 52%», – йдеться у матеріалі інституту.

За словами соціологів, 25-30 років тому у дослідженнях з цього питання навіть не додавалася опція «не вивчати взагалі», що свідчить про глибину змін суспільних поглядів, які пройшла Україна за життя одного покоління.

Разом з тим поки що 42% підтримують збереження вивчення російської мови у певному обсязі. Однак навіть у цьому питанні відбулися значні внутрішні зміни у бік зниження часу, що має відводитися вивченню російської. Зокрема, у 1998 році 46% вважали, що обсяг вивчення має бути таким самим, як і для української мови. У 2019 році цей показник становив 30%, а тепер – лише 3%.

Число тих, хто вважає, що російська мова має вивчатися в меншому обсязі, ніж українська, але в більшому, ніж інші іноземні мови, також зменшилася – з 32% до 6%.

Фактично із зазначених 42% переважна більшість – 33% (що дорівнює 80% цієї категорії громадян) – хотіли б, щоб російській мові відводили стільки ж чи менше часу, ніж іншим іноземним мовам.

Соціологи наголошують, що «російське широкомасштабне вторгнення 2022 року фактично “вбило” перспективи російської мови в Україні». На їхню думку, українські політики зробили правильні висновки і більше не спекулюватимуть на питанні мови.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю за допомогою комп’ютера з урахуванням випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Респондентами стали 1017 осіб, які проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим), у віці 18 років та старше. До вибірки не включалися мешканці територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також ті, хто виїхав за кордон після 24 лютого 2022 року.

Статистична похибка вибірки – трохи більше 3,4%.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button