Суспільство

За проживання доведеться платити: Польща поновила правила для українських біженців

У Польщі у березні 2023 року змінилися правила для українських біженців. Зокрема, запроваджено плату за проживання, а також обмеження соцвиплат при виїзді українців із Польщі.

Так, з 1 березня набули чинності поправки до спецзакону про перебування українців у Польщі. Про це повідомляє Ukrayina.pl.

Наразі біженці, які проживають у колективних установах розміщення та перебувають у Польщі понад 120 днів, мають покривати 50% витрат на проживання та харчування (але не більше 40 злотих, тобто 334 грн на день).

З 1 травня ця плата за житло для біженців знову зміниться. Для тих, хто перебуває в країні понад 180 днів, вона становитиме 75% (не більше 60 злотих, тобто близько 500 грн. на день).

Не сплачуватимуть житло незахищені категорії:

  • особи з інвалідністю;
  • діти віком до 18 років;
  • пенсіонери та потребують догляду;
  • вагітні, а також батьки дітей віком до 1 року;
  • багатодітні батьки (три та більше дітей).

Також скасовується оформлення статусу PESEL UKR за бажанням. Тепер його отримання обов’язково протягом 30 днів із моменту перетину кордону. PESEL UKR – це податковий статус. Він надає українцям у Польщі право на працевлаштування, здобуття освіти, медичних послуг та соціальної допомоги. До березня 2023 року перебувати у Польщі можна було й без цього документа.

З цією зміною пов’язана і новація у процедурі надання соціальної допомоги. Тепер при виїзді з території Польщі більш ніж на 30 днів статус PESEL UKR автоматично скасовуватиметься, згідно з даними прикордонників. Водночас перестане виплачуватись і допомога. Раніше про виїзд за межі країни українці мали повідомляти самостійно.

У разі більш короткого виїзду за межі Польщі виплати буде припинено. А коли українець повернеться до країни, надходження коштів буде відновлено. Важливо, якщо українець якимось чином продовжуватиме отримувати допомогу після виїзду з країни, польське управління соцстраху вимагатиме повернути гроші.

Також для українців скасували спрощений порядок отримання дозволу на тимчасове проживання у Польщі (до 3 років). Проте гарантується легальне перебування у Польщі тим, хто втік від війни в Україні протягом 1,5 років – до 24 серпня 2023 року. А з 1 квітня 2023 року українці все ж таки зможуть звертатися “спрощеним” дозволом на тимчасове проживання. Умовою буде працевлаштування чи відкриття власного бізнесу.

Ще одна новація – дозвіл використовувати електронний документ про легальне перебування в Польщі, доступний у Diia.pl. Саме цей документ разом із проїзним документом наразі дає право громадянину України багаторазово перетинати кордон без необхідності отримання візи.

Головна мета зміни правил – мотивувати українців у Польщі влаштовуватись на роботу. Як підрахувала влада країни, до початку 2023 року в Польщі знаходилося понад мільйон біженців з України, 80 тис. із них проживали саме у місцях колективного розміщення.

“Мета цього рішення – не залишити когось без даху над головою… Ми дбаємо про професійну активізацію біженців. Ми також консультувалися про зміни з експертами з міграції, і вони звернули увагу на те, що для біженців погано постійно перебувати в місцях колективного розміщення” , – розповідав в інтерв’ю Interia заступник міністра внутрішніх справ Польщі, уповноважений у справах біженців Павло Шефернакер.

Головна причина цієї мотивації – дефіцит робочих рук у самій Польщі. Експерти оцінюють у 200 тис. осіб, і наповнити цей шлюб можуть саме українці.

“Тут є великий шанс для Польщі, якщо говорити про отримання хороших, кваліфікованих працівників. Думаю, ми обов’язково маємо цей шанс скористатися… Вважаю, що для всіх бажаючих, хто знайшов тут себе, знайшов собі якесь заняття у Польщі, буде шанс залишитись у Польщі довше, ніж до 23 серпня 2023 року», – розповів польський адвокат Сергій Скорицький в ефірі TOK FM.

Проте ці робочі руки знадобляться й Україні, особливо у період післявоєнного відновлення. Тому хороша для нашої країни новина полягає в тому, що далеко не всі українці намагаються якомога щільніше інтегруватися до польської економіки. Так, навіть біженці, які вже знайшли роботу, збираються повертатися додому. За даними Міграційної платформи EWL, лише 6% опитаних заявили, що хочуть назавжди залишитися в Польщі. А 64% впевнено сказали, що повернуться до України.

Більшість виплат для українців у Польщі пропонується сім’ям із дітьми. Найпоширеніша допомога для таких сімей – це програма “Сім’я 500+”. За ним батьки дитини до 18 років мають право на отримання 500 злотих (близько 4200 грн.) на місяць (на 1 дитину). Витрачати ці гроші можна на власний розсуд.

Однак, крім цього, підтримку від Польщі можуть отримувати і бездітні українці. Виплата становить 300 євро (близько 12 тис. грн), але виплачується лише один раз. Для отримання будь-яких виплат обов’язково потрібно отримати податковий номер PESEL зі статусом UKR, а також зареєструватись у муніципалітеті за місцем фактичного перебування.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button