Суспільство

"Ми нічого не ремонтували, не будували, зрізали зарплати", - Сєнкевич про економію бюджету міста

Вільний залишок за минулий рік становив 1,7 млрд грн. ВІДЕО

Цей материал також доступний

23 лютого 2023 року в онлайн-режимі відбулася 18-та чергова сесія Миколаївської міськради, на початку якої на зв’язку були 34 депутати. У цьому засіданні депутатам необхідно було розглянути 26 земельних, 3 поточних, і 8 питань “з голосу”. Однак у зв’язку з технічними неполадками вдалося розглянути лише частину з них.

Так, депутати встигли затвердити звіт про виконання бюджету Миколаєва за 2022 рік. Доповідачем із цього питання була директорка департаменту фінансів Ольга Святелик. Згідно зі звітом, загальна сума видатків міської ради за минулий рік становила 4,3 мільярда гривень, вільний залишок становить 1,7 млрд грн.

Нагадаємо, ми писали:
Мерія Миколаєва у 2022 році не знайшла, куди використати 1,7 млрд грн із бюджету міста

Під час звіту директора департаменту фінансів депутат Євген Прудник поставив запитання: “Чому такий великий залишок?”.

“Тому що з початку війни було незрозуміло, які кошти надходитимуть до бюджету. Потім вийшла постанова №590, де було жорстко прописано, які кошти будуть проходити через скарбництво, а які – ні. Було зупинено будь-які капітальні видатки, і поточні видатки проходили не всі. Крім того, змінилися пріоритети, і кошти витрачалися не на те, на що ми планували їх витрачати в мирний час, а на інші цілі”, – відповіла Ольга Святелик.

Також надав свої пояснення міський голова Олександр Сєнкевич:

“Ми скоротили видатки, зокрема й за рахунок зарплат, тому що ми зрізали зарплати з початку війни.

Нагадаємо, ми писали:
Миколаївські чиновники знову засекретили дані про свої зарплати

“Відома також інформація, що в Миколаєві оголосили тендер на 40 млн на прибирання зелених зон. Під прибиранням зелених зон мається на увазі в принципі прибирання.

Якщо раніше ми витрачали в п’ять разів більше, то тепер заощадили ще й на прибиранні. Ну, і постанова 590, яка заборонила нам капітальні витрати. Ми нічого не ремонтували, не будували, не відновлювали, і тому ці гроші заощадили. Чи велика це сума грошей? У нас не було завдання витратити ці гроші в цей воєнний рік. Було, навпаки, завдання утримати їх на випадок, якщо у нас не буде надходжень до бюджету. Тому можна з одного боку вважати, що в нас багато грошей, з іншого – ми просто їх не витрачали навіть на деякі речі, на які могли б їх витратити.

Частину грошей у нас буде розподілено на цей рік, зокрема на програму купівлі квартир нашим військовослужбовцям, які ми з вами ухвалили, зараз вона починає працювати, і на різні відновлювальні роботи, які необхідно буде зробити. Зокрема, необхідно буде додатково закласти кошти на відновлення водопостачання тощо”, – пояснив Олександр Сєнкевич.

Як зазначив мер, зекономлені кошти запропоновано витратити на придбання житла для військовослужбовців, відновлення об’єктів міської інфраструктури, наприклад, мережі централізованого водопостачання, яка була пошкоджена солоною водою.

У зв’язку з тим, що сталися технічні збої під час сесії (не стало вистачати кількості депутатів для ухвалення рішень), було оголошено перерву пленарного засідання до 28 лютого.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button