Економіка

Миколаївщина - серед останніх у рейтингу відновлення праці

Рік війни: роботодавці успішно "відвоювали" 60% ринку праці та просуваються на схід

Цей материал також доступний

За рік повномасштабної війни з Росією ринок праці України відновився повністю тільки на заході; частково, але впевнено, у прифронтових областях і витіснив російську мову з вакансій.

Повномасштабне вторгнення РФ 24 лютого 2022 року спричинило найбільшу кризу на ринку праці України. Кількість пропозицій роботи в країні впала більш ніж у 15 разів – зі 100 000 до 6 000 вакансій. Попит претендентів на роботу зріс уп’ятеро – на одне робоче місце претендувало понад 100 українців, а за деякими вакансіями доходило і до кількох сотень.

Активне відновлення ринку праці України почалося влітку. У червні 2022 року кількість вакансій зросла з 21 226 до 35 509 – на 67%, як порівняти з травнем, і досягла піку вже в жовтні – 56 719 вакансій. Ракетні обстріли критичної інфраструктури, які призвели до відключення електроенергії, істотно вплинули на бізнес і призупинили зростання до кінця 2022 року.

Новий рекорд зафіксовано в січні 2023 року і побито в лютому – понад 60 000 вакансій, що становить 60% від довоєнного рівня. Зазначимо, що відновлення відбувається непропорційно і залежить від регіону. За даними СУН (системи управління наймом Work.ua), географічно частка відновлення ринку праці має такий вигляд:

Що стосується попиту на роботу: за рік повномасштабної війни кількість відгуків претендентів на одну вакансію впала вчетверо. Роботу знайти стало простіше, проте ринок праці все ще належить роботодавцю.

Справжньою перемогою на ринку праці можна вважати українізацію. Сьогодні роботодавці розміщують 90% вакансій українською мовою. Хоч зараз це виглядає звично, нагадаємо, що 8 років тому ситуація була зворотною – 16% вакансій українською і 80% російською.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button