Суспільство

Миколаїв планують відновлювати за прикладом Гамбурга і Бостона

17 лютого відбулася онлайн-презентація результатів першої фази Генерального плану Миколаєва. Про це повідомляють на сайті Миколаївської міськради.

Півроку тому Європейська економічна комісія ООН (ЄЕК ООН) створила робочу групу #UN4Mykolaiv, об’єднавши найкращих професіоналів у сфері архітектури, планування та інженерії. Тісно співпрацює з Миколаєвом міжнародна дизайнерська компанія One Works, що базується в Мілані. За шість місяців виконано великий обсяг роботи, що стане фундаментом для створення генплану нашого міста.

Учасників заходу сьогодні привітали мер Олександр Сєнкевич, секретар міськради Дмитро Фалько, перший заступник міського голови Віталій Луков.

За словами представниці Європейської економічної комісії ООН Паоли Дєда, у межах робочої групи #UN4Mykolaiv працюють багато міжнародних організацій і 16 агентств ООН. Крім того, стало відомо, що готовність приєднатися до проєкту висловила Німеччина. Про деталі співпраці повідомлять пізніше, однак зазначають, що це сприятиме розширенню можливостей Миколаєва.

Фахівці дослідили, яким був Миколаїв до повномасштабного вторгнення Росії. Дізналися про історію розвитку міста, як воно зростало і змінювалося, як формувалися райони з різними функціями. Ознайомилися з позиціонуванням Миколаєва відносно інших міст, проаналізували наявну містобудівну документацію.

Команда експертів досліджувала успішні світові практики відновлення портових міст, які постраждали від військових конфліктів. Вивчаючи світовий досвід, фахівці зосередили увагу на тому, як відроджувалися і розвивалися, зберігали свою ідентичність портові міста Гамбург, Роттердам, Балтимор, Бостон, Гавр.

“Ми хотіли ці приклади донести до місцевих фахівців. У Миколаєва є свої особливості, які потрібно передати майбутнім поколінням. Можна побудувати морську школу, включити її в генплан, створити нові активності вздовж берегової лінії”, – розповіла Ана Паес.

Експерти зазначають, що великий потенціал для Миколаєва в розвитку зелених зон і водних об’єктів. Рівнинна місцевість є гарною можливістю для об’єднання зелених зон в єдину екосистему, створивши зручний шлях для пішоходів і велосипедистів з одного кінця міста в інший.

При цьому досить велику частину берегової лінії міста займають промислові зони. На наступних етапах реалізації генплану буде розглянуто можливість перерозподілити деякі ділянки, щоб забезпечити населенню кращий доступ до річок.

Парки в Миколаєві, як правило, мають великий масштаб. Фахівці радять створювати невеликі громадські простори та зелені рекреаційні зони в пішій доступності житлових кварталів.

За результатами вивчення установ, що надають населенню різні види послуг – культурних, освітніх, комерційних тощо. – експерти зробили висновок, що бібліотеки, лікарні та магазини продовольчих і непродовольчих товарів перевищують нормативну кількість на 1 тис. жителів. Натомість суттєво не вистачає центрів культури та дозвілля, клубних закладів, закладів первинної та вторинної медичної допомоги. Недостатньо й кількості спортивних споруд.

У звіті подано дані щодо вікових категорій місцевих жителів і тривалості життя. При цьому зазначають, що наше місто характеризується більш молодим населенням, ніж у середньому по країні та Європі.

Враховано інформацію про поточну оцінку пошкоджень, завданих Миколаєву російськими окупантами, підготовлену у співпраці з Київською школою економіки. Команда іноземних експертів разом із миколаївськими фахівцями створила гнучку методологічну базу для аналізу ушкоджень, яка може бути модифікована при надходженні оновлених даних.

На всіх етапах роботи над генеральним планом Миколаєва важливим механізмом є залучення громадськості. У результаті проведеного опитування зібрано та проаналізовано відповіді понад 14 тисяч миколаївців.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button