Пригоди

На початку війни Миколаїв від російського десанту захистили ракети «Нептун», - ЗМІ

Це сталося не пізніше 26 лютого 2022 року

Цей материал також доступний

Майже ніхто про це не знає, але перше бойове застосування «Нептунів» відбулося не в квітні, а в перші дні повномасштабного вторгнення Росії. Саме тоді три російські десантні кораблі висунулися з портів у Криму і рушили у бік українського узбережжя в Миколаївській області. Висадка військ РФ у цьому районі давала їм плацдарм для атаки і до Миколаєва, і до Одеси. Про це йдеться у матеріалі « Української правди ».

Саме для поразки цих кораблів було випущено три перші “Нептуни”.

Перші пуски були з півдня Одеської області, а стріляли у напрямку Миколаєва. “Отже, що росіяни їх засікли і, швидше за все, знищили. Там цікаво, що вони навіть збили свій же літак, який у тому районі полював за “Нептунами”, – розповів співрозмовник у військових колах, причетний до проекту “Нептун”.

Який це був день, УП встановити не вдалося, але це сталося не пізніше 26 лютого. Саме того дня Генштаб випустив офіційне повідомлення про те, що російський військовий корабель збив свій літак над Чорним морем.

Жоден з “Нептунів” не вразив свою мету, але, як переконують співрозмовники УП, російські десантні кораблі, захоплені можливістю таких ракетних ударів, розгорнулися і повернулися до Криму. Їхнє “здивування” можна зрозуміти. Адже “Нептунів” на кінець лютого на озброєнні ЗСУ “не мало бути”.

Після успішних державних випробувань 2020-го “Нептун” прийняли на озброєння, але насправді проект поставили на паузу. Лише до кінця того року, зокрема після зустрічі керівника КБ “Промінь” Олега Коростелева та Володимира Зеленського, на особисту вимогу президента на “Нептун” знайшли гроші.

Перший повноцінний комплекс на новому шасі від “Татри” було зібрано у серпні 2021 року перед парадом до 30-річчя Дня Незалежності.

За даними УП, перші ракети, замовлені державою для армії, виїхали до Одеси лише у 20-х числах лютого 2022-го. Буквально за кілька днів до повномасштабного вторгнення їх вивезли із заводу у Києві, який після цього Росія вже тричі обстрілювала ракетами.

На щастя, їх встигли поставити на бойове чергування, і саме вони вберегли Миколаїв від згаданих російських кораблів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button