Суспільство

"Більше зелених зон та велодоріжок" - Сєнкевич мріє про відновлення міста після війни

Зараз іноземні фахівці готують новий генплан міста

Цей материал також доступний

Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич в інтерв’ю «Суспільному» розповів про те, як бачить зміну візуального вигляду міста в процесі його відновлення після закінчення війни.

«Починати потрібно з глибоких проблем, потрібно думати про те, як буде працювати нова інфраструктура.

І візуально – більше зелених зон, громадських просторів і, звичайно, велосипедних доріжок має бути, сьогодні вони вже не є ексклюзивними, це має бути безпечно і доступно для будь-якого району”, – сказав він.

Мер також відповів на питання, що буде найскладніше відновити:

«Те, що роками не відновлювалося, це ті самі трубопроводи, системи критичної інфраструктури. Але це все можливо. Коли я говорю про відновлення міста, то головне, щоб городяни, миколаївці, які зможуть повернутися і відновити своє місто, залишилися живими. Все інше – будинки, дороги, дороги – це все, що можна купити за ті гроші, які, сподіваємося, отримаємо у вигляді репарацій і допомоги від наших іноземних партнерів. Треба просто працювати”.

Він також розповів, як наразі триває розробка нового Генплану міста Миколаєва.

«Сьогодні під патронатом ЮНІСЕФ триває підготовка до розробки нового Генерального плану. Ми давно не оновлювали наш генплан, хотіли змінити його з попереднім депутатським корпусом, але не погодилися, почали працювати над ним з новим. Сьогодні ми хочемо застосувати інший підхід. Ми хочемо залучити іноземних партнерів, які б сказали, як має бути в сучасному, цивілізованому місті, як все має відбуватися. З огляду на те, що ми не знаємо, як довго триватиме війна і що буде зруйновано в Миколаєві, підготовка ведеться. Далі для вирішення цього питання будуть найняті професійні архітектори і так далі. Фінансування, знову ж таки, буде іноземним, від наших партнерів, від наших донорів. Сьогодні збирається інформація від жителів Миколаєва, яким вони бачать місто Миколаїв, ця інформація отримується в онлайн-таблиці, ці дані будуть проаналізовані, робота над результатами буде проведена і представлена миколаївцям, щоб вони могли бачити, як бачать миколаївці. Сьогодні ми вже обговорюємо в робочих групах з нашими іноземними партнерами. Може виявитися, що не буде так, що є територія Миколаєва, там зруйновані школи – одна, дві, три, і ми просто відновимо одні й ті ж школи в одних і тих же місцях. Може статися так, що замість трьох шкіл будуть побудовані дві великі, сучасні, нові, і буде організовано підвезення дітей, і так далі і так далі”, – сказав він.

Миколаївці можуть долучитися до розробки нового генплану міста

Крім того, Сенкевич розповів, як зараз відбувається співпраця міста з данським урядом.

“У мене вже була онлайн-зустріч з міністром закордонних справ. Завдяки цій роботі в Миколаїв вже надходить допомога з Данії у вигляді труб, будівельних матеріалів, насосів, обладнання та інше. Планується подальша співпраця, тому відбулася зустріч з Офісом Президента, відбулася окрема зустріч з Міністерством розвитку громад та територій з Міністром розвитку громад та територій Данії. Сьогодні на державному рівні створюється робоча група з відновлення Миколаївської та Миколаївської областей. За розпорядженням голови Миколаївської OVA Віталія Кіма була створена робоча група, до складу якої увійшли фахівці з області та міста, які сьогодні готують документи. Найближчим часом буде створено план відновлення, реалізація якого залежатиме від того, наскільки швидко ми зможемо звільнити Україну від окупанта”, – сказав він.

До розробки нового Генплану Миколаєва залучать європейських архітекторів

Раніше Данія взялася відбудовувати Миколаїв.

Нагадаємо, що в місті Миколаєві в 22-му році двадцять першого століття до сих пір немає велосипедних доріжок. Нагадаємо, як ще в 2017 році мер Миколаєва обіцяв: «Перша велосипедна доріжка в місті з’явиться в Корабельному районі».

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button