ПолітикаСуспільство

Директор ЦРУ відвідав Зеленського і Путіна напередодні повномасштабної війни, - ЗМІ

Американський журнал The New Yorker розповів, як напередодні повномасштабної війни директор ЦРУ Вільям Бернс відвідав Київ і Москву, щоб спробувати запобігти новій хвилі російської агресії.

Про це йдеться в матеріалі The New Yorker.

У листопаді Байден відправив Бернса в таємну поїздку в Москву. Бернс раніше був послом США в Росії і часто спілкувався особисто з Путіним. Протягом двох днів Бернс зустрічався з найближчим оточенням Путіна, в тому числі з Олександром Бортніковим, директором ФСБ, і Миколою Патрушевим, главою ради безпеки Кремля.

Він також провів годинну телефонну розмову з Путіним, який, побоюючись коронавірусу і все більш ізольований, сидів згорбившись у своїй президентській резиденції в Сочі. Бернс відчув, що голос Путіна звучав холодно і безпристрасно, ніби він майже прийняв рішення. Повернувшись до Вашингтона, Бернс передав свої висновки Байдену. Меседж, за словами Бернса, полягав у тому, що “Путін вважав Зеленського слабким лідером, що українці здадуться і що його збройні сили можуть досягти вирішальної перемоги з мінімальними втратами”.

У січні Бернс поїхав до Києва, щоб попередити Зеленського. Православне Різдво щойно минуло, а в столиці України панувала святкова атмосфера.

Зеленський розумів значення розвідки, яку представив Бернс, але все ж вважав за можливе уникнути широкомасштабного вторгнення. По-перше, він не хотів робити нічого, що могло б спровокувати політичну та економічну кризу всередині України. Він також побоювався, що мобілізація військових може ненавмисно дати Путіну привід для війни. Бернс симпатизував цій дилемі, але підкреслив, що небезпека, що насувається, не є гіпотетичною. Бернс спеціально повідомив Зеленському, що російські війська планують захопити аеропорт Гостомеля, в 30 кілометрах від столиці і використовувати його як плацдарм для перекидання військ і техніки », – говорить журналіст Джошуа Яффа.

Зазначається, що зовні Зеленський поводився так, ніби війна не була неминучою. За лаштунками Зеленський та інші високопоставлені українські чиновники просили США про значне вливання зброї.

«На кожному етапі просто говорили: дайте нам все на світі», – сказав представник американської адміністрації. «Ми адаптували те, що надали, до реальної ситуації, з якою вони зіткнулися.

Також йдеться про те, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не поспішав ділитися зі США своїм планом оборони, побоюючись витоку інформації.

“Наш план був нашим єдиним крихітним шансом на успіх, і ми взагалі не хотіли, щоб хтось про це знав”, – сказав неназваний український військовий чиновник.

Нарешті, в лютому Залужний погодився поділитися своїм планом захисту України. Військового аташе посольства США в Києві, полковника ВПС, викликали на нараду в Генштаб і показали односторінковий ескіз українських позицій і оборонних схем. Їй не давали копію і дозволяли робити лише рукописні нотатки.

“Підлеглі Залужного показали аташе помилкову версію плану, замаскувавши весь розмах оборонної кампанії”, – йдеться також у статті.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button