ОбществоПроисшествия

Переселенцям з прифронтової Миколаївщини відмовили в грошовій допомозі

В Миколаївській ОВА "забули" внести до відповідного переліку населені пункти, що обстрілюють рашисти

Цей материал також доступний

Вже більше двох місяців, з самого початку війни в Україні, Миколаїв майже кожного дня обстрілюють рашисти, через що багато мешканців змушені були виїхати з міста. Ті з них, хто переїхав до інших куточків країни, отримують грошову допомогу від держави: по 2000 грн на дорослого і по 3000 грн на дитину в місяць. Наприклад, сім’я з Корабельного району з двома дітьми, що виїхала до сусіднього міста, отримала за березень-квітень 20 тисяч грн таких виплат. Але з 1 травня переселенці з Миколаєва та ближніх сіл, активний обстріл яких й досі продовжується, вже не зможуть отримувати таку грошову допомогу.

Так, 28 квітня 2022 року наказом Мінреінтеграції України затверджено оновлений перелік, на основі якого з 1 травня внутрішньо переміщеним особам будуть здійснюватися виплати. Це перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Цей перелік не є фіксованим документом — він регулярно оновлюється. А формується він за погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних військових  адміністрацій. Зазначимо, що цього разу в перелік громад, розташованих в районах проведення воєнних (бойових) дій, не увійшли ні місто Миколаєв, ні села Галицинівської територіальної громади, які майже щодня обстрілюються російськими окупантами, зокрема з ракетних систем залпового вогню…

«…По цей час періодично обстрілюють село Прибузьке та інші села Галіцинівської громади. Зараз переважна кількість сел громади евакуйовано. Я зв’язувалась з оператором по телефону гарячої лінії «Міністерства реінтеграції….», де мені відповіли, що «Усі питання та роз’яснення надасть Миколаївська обласна адміністрація, це вони подавали документи в міністерство». Але жоден з їх телефонів не відповідає… В мене маленька дитина, тому ці кошти, які нам можуть надати як підтримку тимчасово переміщеним особам, не завадять! «Стукаємо в усі двері», відчуваємо себе покинутими, я думаю, як і усі інші жителі цієї громади, які через війну опинились в різних кутках України…», — написала 29 квітня до редакції «Корабелів.Інфо» мешканка села Прибузьке (що входить до складу Галицинівської ОТГ) Софія.

«Я сьогодні подзвонила в адміністрацію Миколаївського району — там сказали, що звернення записали і передадуть керівникам. Вони ще здивувались, що також забули і про Первомайську громаду«, — додала Софія.

Редакція «Корабелів.Інфо» зателефонувала до голови Галицинівської ОТГ, який повідомив, що саме сьогодні він звертався з цього приводу до керівництва Миколаївської районної держадміністрації, аби відстояти права мешканців рідної громади. А вже з РДА повинні передати інформацію «вище» — до обласної ОВА, якою керує Віталій Кім.

Це питання (коригування переліку територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій, — ред.) вирішується. Сподіваюся, найближчими днями буде результат, — каже Іван Назар.

Звертаються з вищезазначенного питання до нашої редакції і мешканці Корабельного району міста Миколаєва.

«Може, я щось не розумію? Майже кожного дня в районі — «прильоти», з боку окупованої сусідки-Херсонщини по нас стріляють так, наче хочуть зтерти з землі. Купа постраждалих, купа людей вимушена була поїхати геть, тим паче що про це завжди нагадує наш мер: «виїжджайте з міста, тут небезпечно»… Ну і повиїзжали. І що тепер? Допомога нашим людям не потрібна, виходить?

Як це так Миколаєва нема в списку? Хіба тут не стріляють? Адже удари артилерії, які ми й досі отримуємо, — це також форма бойових дій (я військовий і знаю, про що кажу). Терпіння закінчується, нерви на межі, давно вмовляв дружину з дітьми поїхати звідси в більш безпечне місто, і от начебто вмовив, а тепер виявляється, що вони в чужому для себе краю навіть не отримають допомогу на нормальне проживання…», — каже обурено місцевий мешканець Віктор.

Ми звернулися з цього приводу і до першого заступника голови адміністрації Корабельного району Миколаївської міськради. Олександр Гвозденко також пообіцяв розібратися в питанні, що хвилює місцевих мешканців.

Зазначимо, що в перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 27.04.2022 року з Миколаївської області (яка складається з 52-х ТГ) увійшли лише чотири: Горохівська та Широківська сільські, Снігурівська міська (Баштанський район) та Шевченківська сільська (Миколаївський район).

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

3 комментариев

  1. Я до сих пор не получил 6500 грн) жду второй месяц .. кому повезло тот получил , а деньги уже закончились походу

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button