ОбществоТема дня

"У Вітовці завжди був найкращий рибний базар"... Як прийшов занепад славній рибальській галузі в Миколаєві (Фото)

Рибальство у Вітовці (сучасна територія Корабельного району м. Миколаєва) споконвіку було основним заняттям місцевих мешканців. Наші предки у сиву давнину називали ріку Богом. Як Господню милість сприймали люди щедрі дари річки. З архівних джерел Нової Січі відомо про існування в середині 18 століття на Бузькому лимані багатьох рибних заводей, рибальських артілей, та закладів з переробки риби, — розповідає історик з Корабельного району м. Миколаєва Віктор Мних.

Чумацьким шляхом, який пролягав лівим берегом Бугу, сушену, в’ялену, та солену у діжках рибу чумаки доставляли у різні куточки України. (“Чумацкий шлях” проходил через Корабельный район или “Эпоха предков дальнобойщиков”)

Протягом багатьох століть рибальська спільнота Вітовки (Богоявленська) залишалася годувальницею не лише своїх родин, але й усього села Вітовки, посада Богоявленська, селища, і, зрештою, міста Жовтневого (яке у 1973 р. стало частиною міста Миколаєва) та його околиць.

З приходом радянської влади рибартілі реформували у рибколгоспи. Так у 20-х роках існувала артіль ім. Т. Шевченка, згодом її об’єднали з іншими артілями і утворили рибколгосп ім. Ворошилова.

Слід згадати рибалок добрим словом у роки Голодомору. Саме завдяки вилову великої кількості тюльки, яка коштувала копійки, населення Богоявленська рятувалося від голодної смерті.

Улов. Вітовські рибалки
Улов. Вітовські рибалки

Після війни рибколгосп ім. Ворошилова перейменували на імені Ольшанського. Рибне господарство мало низку фелюг, багато рибальських бригад і цех з переробки риби, де виготовляли пресерви.

Вітовські рибалки плетуть сіті.
Вітовські рибалки плетуть сіті.

«Вітовські рибалки досі мають свою особливу говірку (сленг), свої легенди і марновірства (забобони), і, звісно ж, найправдивіші рибальські історії. А ще — неповторну вітовську рибальську кухню, славну своїми рибними стравами, які більше ніде у світі не готують», — розповідає історик.

“Готується лише тут і ніде більше у світі”: в Корабельному районі
приготували стародавню страву вітовських рибалок

Донедавна існувала ціла рибальська субкультура, від якої нині залишилися лише окремі фрагменти, та спогади літніх людей.

Вітовські страви на Сіверсовому маяці в Корабельному районі: приготування товчеників

Професія рибалки у багатьох родинах вітовчан була спадковим заняттям. Зі слів старожилів-рибалок (з котрими нам довелося розмовляти), відомо, що рибальська професія насправді має мало романтики, а натомість це, передусім, важка фізична праця.

У Вітовці (Богоявленському; Жовтневому; Корабельному районі) завжди був найкращий рибний базар — багатий різноманітними видами риби за доступними цінами.

Рибальські династії існували доти, доки існував промисловий вилов риби. Нині рибальство є переважно любительським захопленням серед нащадків давніх рибальських родів. Зараз, на жаль, окрім бичка (часто червивого) у лимані практично не залишилося риби.

«У кінці 70-х років минулого століття радянський уряд ухвалив рішення будувати на Бузькому лимані шкідливе виробництво безперервного циклу. Байдужі до екології радянські можновладці пожертвували лиманом заради розвитку металургії і прибутків від виробництва глинозему. Зі знищенням екосистеми Бузького лиману хімічними відходами, поступово померла і давня та славна рибальська галузь Вітовки — Богоявленська. Мабуть колись люди зрозуміють, що грошей не можна їсти, але вже буде запізно», — зазначає Віктор Мних.

Пропонуємо Вашій увазі й інші історичні матеріали:
Богоявленськ у часи Кримської війни: місцеві рибалки перевозили своїми фелюгами війська до Криму;

«У нас мало хлеба – его заменит рыба!» Торги на аренду “рыбных” участков в Николаеве 100 лет назад;

Не переніс колишній колгосп-мільйонер тяжких років розпаду СРСР. Історія рибколгоспу в Лупарево (вiдео);

На месте НГЗ могла быть атомная станция – для этого хотели снести Галициново и Лиманы (ФОТО)

Багато писалося і плачевний стан сучасного довкілля:
2017 рік: В Николаевской области массово гибнут рыба и креветки. Не покупайте их, они могут быть опасны!

2018 рік: «Кошмар просто!», – рыбаки показали последствия массового мора рыбы в селе Лиманы (ВИДЕО);

В лимане возле села Галицыново – массовая гибель бычков и креветок

2019 рік: “Речка воняет, рыба дохнет, никто не реагирует”, – в Корабельном р-не возмущены возобновившимся загрязнением местной акватории (ВИДЕО);

“Разрезала и обомлела”: в Корабельном районе Николаева продается рыба с паразитами (ВИДЕО);

В селе Лиманы на берег вынесло тысячи медуз

2020 рік: Акватория пляжа “Чайка” – снова в грязных пятнах, – возмущены жители Корабельного района (Видео)

Читайте новини першими

Связанные статьи

6 комментариев

  1. Очистные в городе гавно..не чистят!!а стирать порошком и мыть моющими средствами посуду-там десятки тонн химии..можно с Корабелов инфо.сходить на очистные..а потом на завод

    1. Это точно. Азаров как то икнул о запрете фосфатов .Но получив подзатыльник заткнулся. Химия все и уничтожила. А глинозем тут и боком не лежал.Доказано.

  2. Я хоч і не з родини рибалок, але дуже добре знаю, що таке товченики і тюлька "на сторчака".

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button