Происшествия

Глобальная операция: СБУ вместе с партнерами разоблачила международную группировку хакеров-вымогателей

Похищали корпоративные сведения и персональные данные у крупных корпораций

Цей материал також доступний

Кіберфахівці з Служби безпеки України разом з правоохоронними органами США, Великої Британії, Євросоюзу та інших країн-партнерів успішно завершили масштабну спецоперацію, спрямовану на припинення діяльності міжнародного хакерського угруповання «LockBit«, про це 21 лютого 2024 року повідомили в пресслужбі СБУ.

У результаті цієї спільної дії були викриті та затримані учасники цієї злочинної організації, яка протягом майже 5 років здійснювала більше ніж 3 тисяч кібератак проти фінансових установ та корпорацій західних країн, які надають оборонну допомогу Україні. Зловмисники викрадали їхні корпоративні відомості та персональні дані.

СБУ, кіберзлочинність

У ході розслідування було встановлено, що зловмисники, серед яких були громадяни України та росії, вимагали великі суми грошей в обмін на повернення вкраденої інформації та персональних даних. Тільки з однієї американської компанії хакери вимагали понад 90 мільйонів доларів США.

За допомогою спеціально розроблених програм-вимагачів зловмисники дистанційно викликали шкідливе програмне забезпечення на комп’ютерах потерпілих, що блокувало їхню роботу та перешкоджало доступу до важливих даних.

У разі відмови заплатити «викуп» – зловмисники погрожували не тільки паралізувати весь технологічний процес потерпілих компаній, але й «злити» їхні конфіденційні відомості у відкриту мережу.

Найважливішим результатом операції стало блокування даркнет-сайтів, які використовувалися угрупованням для здійснення своїх злочинних дій, а також вилучення понад 30 серверів і понад 200 криптовалютних рахунків. Це дозволило значно ускладнити можливість подальшого здійснення кібератак та втручання у приватність та безпеку інших користувачів Інтернету.

У додаток до цього українські правоохоронці знайшли додаткові докази незаконної діяльності учасників угруповання на території України, які будуть передані міжнародним партнерам для подальшого розслідування та притягнення винних до відповідальності.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button