ОбществоПроисшествия

У Херсоні російські бойовики катують взятих у заручники мирних мешканців

Повідомила Людмила Денісова

Цей материал також доступний

У Херсоні російські бойовики катують взятих у заручники мирних мешканців. Жителі тимчасово окупованого міста, виходячи в магазин, щодня ризикують потрапити в полон окупантів. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Перебування вдома також не рятує херсонців від викрадення, адже російські військові заходять до під’їздів, вибивають двері та вивозять людей у невідомому напрямку», написала вона.

Через соцмережі місцеві мешканці відстежують пересування рашистських патрулів та дізнаються місце розташування ворожих блокпостів на дорогах. Так є шанс прокласти безпечний шлях до місця призначення. У разі потрапляння на вуличну перевірку окупанти здійснюють огляд тіла на наявність татуювань, переглядають вміст телефону, машини, речей. Багато хто не проходить цю «процедуру». Після цього людей відвозять у невідомому напрямку.

З перших днів окупації у соціальних мережах почали масово з’являтися повідомлення з фото та закликами про допомогу у пошуку зниклих батьків, дружин, дітей, друзів.

«Херсонці, які побували в полоні і вирвалися на підконтрольну Уряду України територію, розповідають про знущання та насильство, що застосовувалося до них під час допитів. Катування, викрадення та вбивство російськими бойовиками мирного населення є нічим іншим як актом тероризму відповідно до Конвенції Ради Європи про попередження тероризму та воєнним злочином відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду», — повідомила Денісова.

Омбудсмен також звернулась до Комісії ООН та міжнародної спільноти визнати росію державою-спонсором тероризму:

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини рф в Україні. Я закликаю міжнародну спільноту визнати рф державою-спонсором тероризму!»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button