Общество

Рятівники з ДСНС нагадали містянам, як уникнути хімічного отруєння

Якщо ви помітили неприродні запахи або кольори в повітрі

Цей материал також доступний

З початку війни на Миколаївщині не фіксували концентрацію підозрілих хімічних сполук у повітрі. Однак, під час ведення бойових дій не можна виключати будь-якого розвитку подій. Саме тому в ДСНС постійно нагадують, як слід поводитись в разі, якщо ви помітили неприродні запахи або кольори в повітрі.

Про це повідомляє кореспондент телекомпанії «МАРТ».

«Тобто ви відчуваєте запах зеленого яблучка або часнику, що є неприроднім для даного стану. Як наприклад зараз, сонце світить, ми на вулиці, то потрібно перш за все покинути дану територію. І покидати територію необхідно проти вітру. Тобто вам вітер дує в лице, ви виходите, покидаєте дану територію», – розповів начальник групи радіаційно-хімічного та біологічного захисту ГУ ДСНС Сергій Ломовцев.

Наступний крок – герметизувати свою оселю: зачинити всі вікна та двері, прибрати щілини та отвори за допомогою скотчу або заклеїти їх папером. Також слід вимкнути усі побутові прилади. А далі спостерігати за своїм станом здоров’я. В разі погіршення негайно звертатись до медиків.

«Першими ознаками отруєння завжди є задишка, тобто ураження легень. Вам тяжко дихати, легені набрякають, перекрита носоглотка. Далі відбувається міоз очей, тобто зіниці або звужені, або дуже розширені і першіння в горлі», – каже Сергій Ломовцев.

Визначати тип забруднення повітря або води можуть лише спеціалісти. В разі виникнення нестандартних ситуацій на виклик виїжджає група радіаційно-хімічного та біологічного захисту ГУ ДСНС.

У мирний час всі перелічені хімічні сполуки використовують в промисловості. Однак під час бомбардувань ємності з ними можуть потрапити під вогонь і як наслідок в повітря. А от хімічну зброю, розповідає Сергій Ломовцев, зазвичай не використовують для атаки цивільного населення. При цьому в ДСНС є обладнання здатне визначати навіть надсучасну біологічну зброю таку як «Зарин» чи «Новічок». Також на базі аварійно-рятувального загону створений пост радіаційно-хімічного спостереження. Він працює цілодобово.

Замірами повітря у Миколаєві та області також займається спеціально створений лабораторний сектор у Гідрометцентрі. Його завідувач Світлана Шепель розповідає, що з початку військових дій суттєвих змін в показах не відбувалось.

«Трошечки в березні було збільшення в NO2, але в принципі нічого суттєво не змінилось. Середньо добові та максимально разові показники останнім часом жодного разу не показували перевищень. Принаймні ми такого не зафіксували», – повідомила завідувач сектору спостереження за забрудненням атмосферного повітря миколаївського гідрометцентру Світлана Шепель.

А от вміст формальдегідів у повітрі навіть зменшився, адже багато людей з міста виїхали. Хтось поставив машину в гараж через відсутність бензину. А саме автомобільні вихлопи сприяли збільшенню цих сполук. А от сірка та азот в допустимих нормах, але збільшились, за словами Світлани Шепель. Це пов’язане пожами, а також тим, що почали сезонно спалювати стерню.

Попри те, що один з пунктів спостереження окупанти вивели з ладу, в місті їх лишилось достатньо, щоб мати повну картину того, що відбувається з повітрям. І в разі, якщо ситуація стане нестабільною цивільних про це обов’язково попередять.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button