Общество

В лікарні Корабельного району інсульт повинні лікувати безоплатно, - НСЗУ

Повідомляє Національна служба здоров'я України

Цей материал також доступний

Лікування інсульту в Україні є повністю безоплатне, адже входить у Програму медичних гарантій та є пріоритетною послугою серед інших програм ПМГ, — про це йдеться в листі від прес-служби НСЗУ, який надійшов до редакції «Корабелів.Інфо».

Інсульт — це небезпечне порушення мозкового кровообігу, яке вимагає невідкладної діагностики та лікування. Серед основних ознак: порушення мовлення (труднощі при вимові слів), асиметрія обличчя, слабкість або оніміння в кінцівках, неможливість підняти руки вгору, інтенсивний головний біль та сплутаність свідомості.

При перших ознаках інсульту у людини необхідно викликати швидку (103) або за крайньої необхідності самостійно доставити пацієнта у лікарню.

То як і де отримати гарантовану НСЗУ послугу? На Миколаївщині — 8 лікарень, де пацієнт безоплатно може отримати допомогу при інсульті. 6 із них сконцентровані у місті Миколаїві:

  • Миколаївська обласна клінічна лікарня.
  • Міська лікарня №1.
  • Міська лікарня №3.
  • Міська лікарня №4.
  • Міська лікарня №5 (в Корабельному районі).
  • Міська лікарня швидкої медичної допомоги.

Швидка має доставити пацієнта саме в ту лікарню, що має відповідний договір з Національною службою здоров’я. Це значно підвищить шанси людини на успішне лікування та реабілітацію. За правильно прописаний маршрут госпіталізації пацієнтів з інсультом відповідає місцева влада.

Чому важливо доставити пацієнта саме в лікарні, які мають договір з НСЗУ?

Від швидкої та точної діагностики залежить успіх подальшого лікування та реабілітації людини. Пацієнта критично важливо доставити в лікарню, яка має обладнання та лікарів, що можуть діагностувати інсульт в перші кілька годин пiсля появи симптомів.

НСЗУ в свою чергу контрактує лише ті лікарні, які гарантують:

  1. Цілодобову роботу фахівців необхідної кваліфікації;
  2. Цілодобову роботу обладнання для діагностики і лікування. Наприклад, КТ або МРТ, які дозволяють провести візуалізацію і точно визначити діагноз.

Без дотримання цих умов медична допомога неефективна. Тому важливо доставити ваших рідних та близьких саме в ці лікарні та проконтролювати маршрут госпіталізації швидкої.

Лікування інсульту повністю безоплатне для пацієнта. Лікування інсульту входить до переліку пріоритетних пакетів послуг у Програмі медичних гарантій. За них НСЗУ платить підвищені тарифи лікарням за кожного окремого пацієнта. Ці тарифи є достатніми і повністю покривають лікування пацієнтів.

З 1 квітня 2021 року всі лікарні області, що уклали договір з НСЗУ про надання медичних послуг при інсульті, отримали 18,39 млн грн.

Перелік безоплатних послуг при лікуванні інсульту у лікарнях

Медична допомога пацієнту з інсультом чи підозрою на нього повністю безоплатна. Йдеться про такі послуги:

  • Первинний огляд.
  • Термінова комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія.
  • Лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі тощо.
  • Інструментальні дослідження: крім КТ та МРТ, також електрокардіографія, УЗД та інші.
  • Тромболітична терапія включно з необхідними ліками.
  • Ендоваскулярне лікування (це малоінвазивна хірургія судин).
  • Нейрохірургічна допомога.
  • Своєчасне знеболення всіх етапів діагностики та лікування.
  • Забезпечення ліками з Нацпереліку.
  • Консультації логопеда, терапевта мови, психолога, психотерапевта.
  • Вторинна профілактика інсульту.
  • Харчування в стаціонарі.
  • Медична реабілітація.

Пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно. Адже це невідкладний стан і людину в медичний заклад часто привозить швидка допомога. Медики мають надати допомогу безоплатно незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем.

Як переконатися, що швидка везе пацієнта саме в інсультну лікарню?

  1. Переходьте за посиланням https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts.
  2. Обирайте дашборд “Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг”.
  3. У лівому крайньому віконці оберіть свою “Область” та “Групу послуг — 5 Медична допомога при гострому мозковому інсульті”.
  4. Карта покаже найближчі лікарні, які діагностують і лікують інсульти.
  5. З’ясувати, де розташований найближчий медичний заклад, який має всі умови для лікування пацієнтів з інсультом, також можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77.

Якщо лікарня не приймає пацієнта з інсультом або вимагає за лікування гроші — звертайтесь зі скаргою за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77 або залиште скаргу онлайн: https://nszu.gov.ua/gromadyanam/osobistij-prijom/citizen-form.

Читайте новини першими

Связанные статьи

9 комментариев

  1. Забезпечення ліками з Нацпереліку
    Огласите весь список, пожалуйста. А то начнутся шутки про бинтики зелёнку....

  2. это где-то могут лечить бесплатно, но только не в больнице Корабельного района.

  3. Бесплатно только людям глупым впаривают сейчас вакцинки !!!!!! А глупый народ , умным он не может быть ни при каких обстоятельствах в такой коррумпированной стране , думает что за них вдруг начало государство переживать !!!!!!!!

  4. Не смешите мои подковы.бесплатно лечить.хотя, если подразумевается лечение- это нахождение в стационаре,осмотры врача, медперсонал, без лекарств.брехня

  5. Бесплатно, может и положено, но доктор говорит: Лекарства уже кончились, остался только физраствор. Ждите неделю, месяц, пока выделят еще. Не хотите, тогда вам в аптеку на первом этаже. Вот вам метровый рецепт.
    Знаем, проходили.

  6. Вечером стоял на балконе, начало трясти по периметру живот и начались сильные головные боли. Был на грани потери сознания, потихоньку зашел в комнату и прилег на диване. через минут 20 трясти живот перестало, но начало сильно трясти правую ногу, и так еще минут 20. головная боль продолжалася. По интернету записался до семейного врача (Семейная амбулатория № 4 (ЦПМСД № 7). на прием из-за очереди попал через три дня, была пятница, врач выписала таблетки от сердца и ношпу для живота и с понедельника ушла в отпуск. Головные боли не прекращалися. Через 3 дня ночью проснулся от того, что отказала полностью правая нога. ногу не чувствовал где-то с полчаса. Утром так само отказало правую руку, немог даже пальцами шевелить. В тот же день пошел в семейная амбулатория обратился к заведующей, которая отправила меня к другому семейному врачу. Рассказал все как было, Врач выписала гарячий укол и успокоительные препараты. И только благодаря моей настойчивости от руки написала направления к невропатологу. которая сразу отправила меня на стационар. На стационаре сначала меня отправили на МРТ. От остановки Космонавтов до инфекционной больницы где то километр туда и обратно по жаре, был конец июня. За томограму заплатил 1000гр. В отделении заставили написать расписку о том, что я согласен за свои деньги покупать препараты которых нет в отделении. И действительно я докупал препараты, капельницы и шприцы. Сегодня стою на учете в семейного врача, к которому попасть на прием из- за короновируса практически не возможно. Проблем после инсульта много. Сильно болят ноги, онемения брюшной полости. Препараты которые которые выписывают абсолютно не помагают. Вот так лечат сегодня инсульты в больницах Корабельного района г. Николаева.

  7. Когда приходишь в эту больницу на прием к врачу, тот сразу спрашивает - где работаете, и как будем лечить ? Положил сразу 200 и начинается лечение. А потом за каждый прием по 200. И это ещё по божески. У них такса такая за консультацию.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button