Культура

У бібліотеці для дітей в Корабельному районі відбулося літературно-мистецьке свято «Уклін та шана Кобзарю»

Серед тих визначних діячів, чиї серця, помисли, талант спрямовані на служіння народові, чия душа сповнена високої любові до батьківщини, Шевченко по праву займає почесне місце, бо з таким вогнем у душі захищав свободу і незалежність вітчизни, честь і гідність народу. Безсмертне ім’я великого українського поета і художника Т. Г. Шевченка відоме скрізь як ім’я людини, що віддала своє життя боротьбі за свободу українського народу. Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять.

У бібліотеці для дітей №8 проходять заходи до вшанування пам’яті Тараса Григоровича Шевченка. У відділі книгообміну та сімейного читання відбулося літературно — мистецьке свято «Уклін та шана Кобзарю», на якому були присутні читачі відділу – учні МЗОШ №48 3-В класу (вчитель Хоменко Олена Юріївна).

Організувала та провела захід для дітей провідний бібліотекар бібліотеки Лілія Полковниченко.

Дуже сподобався учням віртуальний інформаційно-біб ліографічний огляд під назвою «У житті, у творчості, у спогадах», в якому розповідалось про нелегке дитинство Тараса Григоровича Шевченка, його любов до рідного краю, до місця де він народився та виріс, про Тараса Шевченка, як відомого Кобзаря (1814-1861) — українського поета, письменника (драматурга, прозаїка), художника (живописця, гравера), громадського та політичного діячя, фольклориста, етнографа.

Незважаючи на короткий життєвий шлях, Тарас Шевченко залишив великий відбиток у літературі і художньому мистецтві. Шевченко писав, в основному, в жанрі поеми («Гайдамаки», «Сон», «Катерина» та ін.), балади («Причинна»), повісті («Княгиня», «Музикант»). Загальновідомі збірки його віршів — «Кобзар» (рання творчість), «Три літа», «У казематі» (написані в ув’язненні). Дітям була представлена книжкова виставка — персоналія — «Т. Г. Шевченко — гордість українського народу».

Також дуже цікаво дітям було дізнатись про повість-казку Євгена Білоусова «Тарасове перо», в якій діти дізнаються про життя маленького Тараса.

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,
і голос твій нам душі окриля.
Встає в новій красі, забувши лихоліття,
твоя, Тарасе, звільнена земля!

А поезія Шевченка не просто зачаровувала: вона будила прагнення до волі, до життя.

На заході прозвучали вірші Тараса Шевченка, які розповідали учні у поетичному калейдоскопі «І лине над землею Шевченкове слово».

Тарас Шевченко — автор більше 1000 художніх робіт, в основному, це пейзажі, портрети, жанрові малюнки. Він досконало володів технікою написання картин олівцем, пером, аквареллю та олією. Шевченку було присвоєно ступінь академіка з гравірування. Випущений альбом картин «Живописна Україна».

Тарас Шевченко, як світоч українського мистецтва на заході був представлений у віртуальній панорамі «Мистецька спадщина Шевченка».

Ім’я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам’ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім’ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім’я видатного сина українського народу — Тараса Шевченка.

Завершенням літературно — мистецького свята було проведення творчого флешмобу, який називався «Шевченковою Україною», на якому діти створили свою картину на вірш Тараса Шевченка «Тече вода з-під явора».

Найкращий і найцінніший скарб доля дала Тарасу Шевченку лише по смерті — невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори.

Від того, чи знайдеться місце для Тараса Шевченка в нашій душі, залежить, ким ми є і ким будемо. Адже для всього світу вже понад півтора століття слово «Україна» нерозривно пов’язане з ім’ям Тараса Шевченка, бо йому судилося стати вісником мрій і прагнень народу, символом своєї нації та країни.

Лілія Полковниченко,
провідний бібліотекар бібліотеки для дітей №8

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button