Общество

Вслед за мэром "поборами" в школе решили занятся и общественники

Питаннями якості харчування в школах і ДНЗ, батьківської благодійності і черг в дитячі садки займеться робоча група зі складною назвою «з проведення перевірки дотримання вимог чинного законодавства з питань організації харчування, благодійної діяльності та онлайн-черзі в освітніх установах».

Ініціювали створення групи небайдужі миколаївці, а міський голова Олександр Сєнкевич підтримав цю ініціативу і підписав розпорядження про створення такої.

До групи увійшли представники громадських організацій, депутати міської ради, директор школи № 18, голова батьківського комітету школи № 50 та інші.

Нагадаємо, ми писали: 

Мэр считает, что школьные «поборы» должны быть «прозрачными»


14 січня відбулося перше засідання робочої групи. Заступник міського голови Євген Шевченко назвав три основні напрямки роботи групи. Це — контроль за якістю харчування, витрачання коштів благодійних фондів, які створюють при школах, і прозорість при прийомі дітей в дитячі садки, куди, як відомо, не всі діти можуть потрапити через брак місць.

За розпорядженням Олександра Сєнкевича найближчим часом на сайті міськради з’явиться банер «Он-лайн черга в дитячі сади» і кожен із батьків зможе відстежувати, як просувається черга.

— Ми хочемо продемонструвати, найголовніше, відкритість, щоб закінчилися розмови з приводу корупційних схем. Мовляв, влаштувати до садка дитину так не можна, а за гроші, виявляється, можна, — сказав Євген Шевченко.

Відомо, що виконком міськради підвищив вартість харчування у дитсадках, на даний час вона становить 17 грн. 50 коп. Батьки учнів молодшої школи з 11 січня повинні самі оплачувати сніданки своїх чад — Верховна Рада України вирішила заощадити кошти на цій статті витрат.

«Піднявши вартість харчування, потрібно підвищити і його якість», — вважають члени робочої групи. Втім, проблема ця давня. Деякі члени групи назвали питання звільнення від займаної посади директора КОП Надії Шуліченко — питанням № 1. Депутат В’ячеслав Опанасенко назвав причину, по якій саме КОП багато років вигравав тендер з організації харчування дітей: вимоги тендеру були такі невигідні, що інші підприємства не хотіли брати в ньому участь.

Основний упор робоча група зробить на те, щоб поліпшити організацію харчування в освітніх установах і розібратися, куди йдуть гроші батьків, які регулярно збирають у школах.

Члени групи збираються змінити свідомість батьків: «Батьки повинні зрозуміти, що їх не можуть примушувати до здачі грошей, так бути не повинно».

Група має намір зайнятися збором інформації, її опрацюванням і розробкою механізмів вирішення проблемних питань. Члени групи вирішили, насамперед, заявити про себе, про те, що фінансова «самодіяльність» керівників шкіл та дитячих садків під прицілом громадськості.

— Щомісячна сума зборів у школах Миколаєва — близько 30 млн. грн., і звітність тут — слабка ланка, — сказав голова «Центру антикорупційних розслідувань» Денис Барашковський.

У членів групи є багато питань до директорів. Наприклад, чому так різняться суми зборів з батьків і куди йдуть ці гроші. Тому, попередньо було вирішено запросити всіх директорів і завучів на засідання робочої групи для збору інформації.

— Повірте, нікому з директорів ці фонди не хочеться мати. Дайте нам стільки, скільки належить, — сказала Ніна Колечко, директор школи № 18.

Однак, як зауважила Ніна Колечко, субвенція з держбюджету виділяється за кількістю дітей, а не шкіл. І по суті, школи з наповненням менше ніж 100% від норми, фінансуються за рахунок переповнених шкіл. Якщо розподіляти кошти серед шкіл за критерієм наповнюваності, деякі школи доведеться закрити.

Наступне засідання робочої групи призначено на 26 січня на 16:00.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button