Общество

20 ділянок з 80-ти вже повернуто у державну власність. Прогрес у справі лісу "Маяк" є. Але скільки на це треба сил!

«ПРОГРЕС у справі лісу «Маяк» — є. Але скільки це часу тягнеться (більше року) та скільки сил треба (20 ділянок з 80-ти)», — зауважив миколаївський активіст Ігор Дерев’янко.

«15 липня 2015 року Корабельним районним судом винесено 20-те рішення у справі з незаконного відведення землі в рекреаційній зоні урочище «Маяк» («Жовтневе»). Власність повернуто державі.

Справу розглядала суддя Селіщева Л.І. Відповідач — громадянин Слободян Є.В., якому була відведена ділянка по вул. Гагаріна, 2/6, рішенням Миколаївської міської ради у 2007 році, з формулюванням «за рахунок земель ДП «Миколаївське лісове господарство». Корабельна прокуратура у своєму позові вимагала повернути землю державну власність.

ДП «Миколаївське лісове господарство» підтримав позов частково. У частині визнання незаконним та скасування рішення ММР підтримало, а в частині повернення ділянки у державну власність — ні, пропонуючи надати можливість Слободяну оформити відведення належним чином. Лісничі це мотивували тим, що тільки у 2008 році з’явилось Розпорядження КМУ № 610-р, яке взагалі категорично заборонило зміну цільового призначення та відчуження у приватну власність земель лісового фонду. Хоча в суд лісгосп заявив, що не відмовлявся від ділянки на користь комунальної власності. Також виявилось, що Слободян отримав погодження та сплатив більше 5000 грн. за «збитки неотримання прибутку» ДП «Миколаївлісгосп».

Відповідно до «Лісового Кодексу» землі лісового фонду є державною власністю, у особі обласних державних адміністрацій, а користувачами є лісові господарства. Ліс «Маяк» у лісовому фонді з 1966 року, згідно ще постанови Ради міністрів УРСР. ММР, яка має право розпоряджатись виключно землями комунальної власності, відвела землю лісового фонду. Облдержадміністрація не була сповіщена, що без неї відводять землю та не отримувала сплати, відповідно до законодавства, за «втрати лісовому господарству».

Суд постановив задовольнити позов прокуратури частково. Рішення ММР скасовано, землю повернуто у власність держави, але не у користування лісгоспу, раз це підприємство від неї відмовляється», — повідомив член Тимчасової комісії щодо перевірки законності відведення земельних ділянок громадянам для будівництва приватних житлових будинків в районі вул. Мендєлєєва у Корабельному районі м. Миколаєва, затвердженого Рішенням Миколаївської міськради №62/54 від 24.06.2014 р., Ігор Дерев’янко.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button