Общество

"Соціальна справедливість відновлюється". Ділянка на "Маяку", відведена П.Куклі, судом повернута у власність держави

«СОЦІАЛЬНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ ВІДНОВЛЮЄТЬСЯ, але лісничі роблять у справі «Маяк» важкозрозумилі фортелі», — написав у facebook член Тимчасової комісії щодо перевірки законності відведення земельних ділянок громадянам для будівництва приватних житлових будинків в районі вул. Мендєлєєва у Корабельному районі м. Миколаєва, затвердженого Рішенням Миколаївської міської ради № 62/54 від 24.06. 2014 р., Ігор Дерев’янко. Активіст повідомляє:

«10 липня 2015 року Корабельним районним судом винесено вже 19-те рішення на користь держави та громади м. Миколаєва у справі з незаконного відведення землі в рекреаційній зоні урочище «Маяк» («Жовтневе»).

Справу розглядала суддя Селіщева Л.І.
Відповідач — громадянин Кукла П.Т., його представником виступав Сокур Ю.В.

Корабельна прокуратура у своєму позові вимагала повернути ділянку по вулиці Гагаріна, 2/5 у власність держави. Ділянка була відведена Куклі П.Т. рішенням Миколаївської міської ради у 2007 році.

І тут висвітлються цікаві речі. Нагадаємо, що, згідно «Лісового Кодексу», землі лісового фонду є державною власністю, власниками їх є держава, у особі обласних державних адміністрацій, а користувачами є лісові господарства. Ліс «Маяк» у лісовому фонді з 1966 року. Так от, чомусь ММР, яка має право розпоряджатись виключно землями комунальної власності, відвела землю лісового фонду. Кукла П.Т. отримав погодження та сплатив 6 000 грн. за «збитки неотримання прибутку» ДП «Миколаївське лісове господарство», а не ММР. Облдержадміністрація не отримувала сплати, відповідно до законодавства, за «втрати лісовому господарству» та й взагалі не була сповіщена, що без неї відводять землю держави.

Здивувала позиція лісгоспу, який частково підтримав позов прокуратури. У частині визнання незаконним та скасування рішення ММР підтримав, а в частині повернення ділянки у державну власність не підтримав, пропонуючи надати можливість Куклі оформити відведення належним чином. Лісничі це мотивували тим, що тільки у 2008 році з’явилось Розпорядження КМУ № 610-р, яке взагалі категорично заборонило зміну цільового призначення та відчуження у приватну власність земель лісового фонду. Хоча в суд лісгосп надав лист, що не відмовлявся від ділянки на користь комунальної власності.

Дуже цікавим було ствердження представника відповідача Сокур, який наголошував, що саме рішення міськради й є вилученням землі з державної власності. Це як? Без відома власника?

Всебічно розглянувши справу, на протязі 6-х засідань, судом було винесено рішення про задоволення позову прокуратури частково. Рішення ММР скасовано,
землю повернуто у власність держави
, а от у користування лісгоспу – ні, раз це підприємство від цього відмовляється».

Нагадаємо, ми писали: «Суды по «Маяку» продолжаются. На один из них впервые пришел ответчик — Виталий Бычок»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button