Общество

У чому сенс життя?.. "Вільна трибуна" - відео-інтерв'ю з мешканцями Корабельного району

Життя! Від тисячоліть воно шумить, пливе по цілій землі, розвивається, зроджує мільйони істот.

Ми проживаємо рік за роком, десятиліття за десятиліттям, вбираємо знання, засновуємо родину, виховуємо дітей, працюємо, терпимо, йдемо на жертви. Але для чого? Таке питання забуваємо поставити самим собі.

На минулому тижні у бібліотеці для дітей №8
(пр. Корабелів, 12) проходили дискусії між читачами та бібліотекарями під загальною назвою «Вільна трибуна».

1075

Бібліотекарями були створені відео інтерв’ю, в ході яких прозвучали запитання до читачів бібліотеки: «У чому сенс нашого життя?», «Чи існує проблема батьків і дітей у сучасному житті?», «Що означає бути гуманним в наші дні?», «Герої другої світової війни? і Кого можна назвати героєм ХХІ століття?»

Всі бажаючі висловлювали свою думку стосовно цих запитань.

https://www.youtube.com/watch?v=I0pS7DS4Whc

Питання про героїв другої світової війни пов’язане із 22-м червня – Днем Скорботи і вшануванням пам’яті жертв війни в Україні. Читачі відділу книгообміну та міжособистого спілкування (учні старших класів), спілкуючись з бібліотекарями відділу, розповідали, що війна – це злочин проти людства, проти дитинства.

В роки другої світової війни загинуло тринадцять мільйонів дітей! На окупованих фашистами територіях люди терпіли голод, приниження, жорстоке поводження… Більш як сім мільйонів українців воювали у складі різних армій проти нацистської Німеччини. Дуже боляче, що і в наш час палає війна на нашій миролюбній українській землі…

Читачі відділу називали героїв другої світової війни, серед героїв ХХІ століття звучало ім’я Надії Савченко.

https://www.youtube.com/watch?v=9tVwIio52s8

У чому сенс життя? Як ми можемо знайти ціль, досягнути її й отримати задоволення в житті? Люди ніколи не перестають роздумувати над тим, у чому ж полягає зміст життя.

Читачі відділу довідкових та інформаційних послуг (учні старших класів) ставлять перед собою багато цілей, вважаючи, що в них вони знайдуть зміст свого життя. Деякі з них цілей включають діловий успіх, багатство, добрі стосунки, благодійність, творчість, самовдосконалення, улюблену професію, домашній затишок і т. д.

1079

Питання гуманності обговорювалось теж з дорослими читачами – учнями старших класів. Це, перш за все, взаємоповага та людяне ставлення одне до одного, вони вважають, що гуманність у наші часи стала рідкісним явищем.

Спілкуючись з читачами, бібліотекарі відділу розповіли, що тема гуманності широко відображена у світовій літературі. Наприклад, в оповіданні М. Горького «Давко» головний герой вириває своє серце з грудей для того, щоб освітити шлях людям. Також проблему людяності підняв у своєму безсмертному творі «Фауст» німецький письменник Гете. Він показав, що людина стає насправді щасливою лише тоді, коли присвячує себе праці на користь інших.

«Чи існує проблема батьків і дітей у сучасному житті? Чи допомагає дитяче читання в її усуненню. Яку роль для дитини відіграє читання?» Такі питання задавали бібліотекарі відділу книгообміну та сімейного читання бібліотеки батькам маленьких читачів (дошкільнят, учнів 1-х – 4-х класів).

1076

Будь-яка людина повинна з раннього віку знати, що вона, як і всі люди, має право на власну думку, що терпіння, розуміння й повага до батьків – якості, які допоможуть пройти свій довгий і важкий життєвий шлях. А всім батькам хочеться, щоб їх дитину супроводжувала удача, щоб вона не була відстаючою в середовищі однолітків, щоб її поважали і цінували інші. Як цього добитися? Світовий досвід підказує: треба якомога раніше залучати дитину до книги і читання.

«Сьогоднішній світ — інший. Комп’ютер і телевізор відняли у дітей час і бажання читати, дітей важко змусити читати, відбувається деградація молодшого покоління. Бібліотекарі відділу книгообміну та сімейного читання допомагають пробудити в дитини інтерес до читання. На відділі проходять цікаві заходи, бесіди, майстер-класи, зайняття з інформаційної грамотності, які допомагають маленьким читачам проявляти інтерес до книги та читання, бо ставлення людини до книги формується саме в молодшому шкільному віці, саме тоді вирішується питання, чи буде ставлення дитини до книги активним або помірно пасивним», — розповідають батьки маленьких читачів відділу.

Підводячи підсумки дискусії можна стверджувати, що бібліотека – це інформаційний центр, в ній можна дізнаватись багато цікавого і спілкуватись на теми, які актуальні саме зараз і які в свою чергу хвилюють читачів бібліотеки для дітей №8. Головне мати свою мету і впевнено, незважаючи на негаразди, крокувати до неї, і кожного дня будувати свою стежину життя, цінувати тих, хто поруч, хто зараз віддає своє життя за мир на українській землі, творити добро, бути людиною з великої букви, допомагати щиро тим, хто потребує.

Лілія Полковниченко, провідний бібліотекар відділу
книгообміну 
та сімейного читання бібліотеки для дітей№8

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button