Общество

Дитина буде відповідати за те, що захищалася від п’яного? Як хлопця з потерпілого перетворили у "кримінальника"

«Того дня відбувалось все як завжди. Ніхто нічого не передбачав. Проте, приблизно о 23.00 годині 25.12.2014 р. у Миколаєві на вул. Самойловича, 30-Б сталися непередбачувані події з підлітком, що є активним учасником в житті своєї школи та взагалі не є байдужим до подій, що трапляються в Корабельному районі та місті в цілому – його ім’я Георгій.

Так, близько о 22.00 годині хлопець вигулював свою собаку, після чого ненадовго зустрівся із своїми друзями, та перед тим як піти додому, Георгій та його друзі присіли на лавку біля під’їзду Георгія. Але ж раптом під’їхав автомобіль марки Хюндай блакитного кольору, з якого вийшов на вигляд дуже нетверезий чоловік, що є само по собі адміністративним правопорушенням згідно ст. 130 КУпАП (Кодексу України про Адміністративні Правопорушення), яка передбачає відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння.

Зі слів дітей, чоловік ледве дійшов до під’їзду власної квартири, зачепивши власне авто. Далі трапилися незрозумілі або ж, навпаки, дуже зрозумілі для пересічних громадян події. Так, чоловік віком 30-40 років замість того, щоб піти додому та виспатись, раптом причепився до підлітків. Так, нетверезий чолов’яга вирішив, що йому вкрай необхідно поспілкуватися з малечею та нагадати про себе одному з неповнолітніх хлопців (конфлікт між чоловіком та сім’єю хлопця триває зо два роки, ще з тих пір, коли матір хлопця відмовилася надати свою згоду на погодження незаконної прибудови до квартири цього сусіда).

Нетверезий чоловік почав спочатку словесно ображати, принижувати підлітка. На пропозицію піти додому, сусід відреагував дуже жваво, знову ж таки ображаючи дитину. Крім того, чоловік на ім’я Іван ще і причепився до собаки хлопця та почав її дратувати (собака бійцівської породи була в наморднику, ошийнику та прив’язана на поводі). На попередження хлопців: «Не слід цього робити», чоловік відповів «А я перегризу глотку тобі та твоїй собаці!» Після цього нетверезий Іван почав чіплятися до присутньої серед дітей дівчинки, яка відповідно дуже перелякалася. В той час, коли чоловік почав йти в її бік з нерозбірливими погрозами (було чутно по тону розмови), хлопець Георгій став між ними. Так як дівчина перелякалась, вона швидко втекла додому, проте хлопець, що відтіснив чолов’ягу від дівчини, вимушений був залишитися та слухати про себе нісенітниці.

Але цим не завершилися подвиги «героя Івана» — він з метою, мабуть, отримання певних емоцій підійшов до хлопця Георгія, що захистив дівчину, та схопив його обома руками за «барки», а потім ще й замахнувся у бік обличчя підлітка.

Як ви вважаєте, що міг у цій ситуації зробити хлопець? Варіантів безліч! Проте підліток лише емоційно відштовхнув нападника, після чого сп’янілий дебошир впав обличчям на землю та ще й зачепив бордюр, зчесавши при цьому шкіру обличчя. Надалі наш чолов’яга вже самостійно декілька разів падав на землю, мабуть через стан значного алкогольного сп’яніння.

Все б нічого, мабуть і минулося б для усіх. Проте у цю мить вибігла «доброзичлива» сусідка, яка без з’ясування обставин напала на хлопця й почала бити по спині та голові, нібито бажаючи захистити сусіда, який тільки що нетверезий вийшов зі свого авто!

Хлопець, який на той час вже й так був під «враженням», зніяковів, від нього не було жодної реакції. Тільки після того, як вийшла матір Георгія, сусідка відчепилась. Але тут на щастя під’їхало авто співробітників Батальйону патрульної служби. Сусідка не вгамувалася і звинуватила хлопця Георгія у крадіжці ключів від автомобіля, що належить нетверезому сусіду Івану (звідки вона могла знати, у кого ключі?), проте відреагувавши на дану інформацію миттєво, співробітники міліції все ж таки з’ясували, що «зниклі» ключі спокійнісінько лежать собі у кишені сусіда Івана, що спростовує звинувачення у бік Георгія.

Ця історія була б не цікава, якби не заява до правоохоронних органів з боку, кого б ви думали? Потерпілого! Але «потерпілим» виявився не підліток, а саме нетверезий чолов’яга міцної статури! За його твердженнями, 16-річний хлопець його побив, внаслідок чого йому зламано щелепу в двох місцях, що співробітники міліції кваліфікують як нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості! Проте лише уявіть собі, шановний читач, як можна з одного поштовху спричинити такий розлад здоров’я?

Варто зазначити, що слідство ведеться дуже суб’єктивно і явно не на користь хлопця, який став жертвою обставин та провокацій дорослого чоловіка.

Свідки з боку Георгія, які були у той момент разом з ним, були опитані лише через місяць після події того вечора, в той час, як нібито свідки з боку сусіда були допитані одразу після написання заяви потерпілого до органів міліції. Така ж сама ситуація із слідчим експериментом, який мав проводитись за клопотанням захисника Георгія та взагалі не був проведений, так як співробітники міліції на місце подій, які відбулися 25.12.2014 року, не приїхали, хоча ними було попереджено матір Георгія про проведення вищезазначених дій. До того ж, ні про опитування, ні про допити не було попереджено належним чином, тобто були порушені процесуальні норми.

У всій цій ситуації постають гострі питання: як можна порушувати права дитини, які так захищаються Європою, до якої йде наразі Україна (навіть у кримінальному праві дитина визнається спеціальним суб’єктом, який має привілеї на відміну від повнолітньої особи), адже цим Держава визнає дитину як пріоритет у своїй діяльності на благо народу. А як можна звинуватити дитину у скоєнні злочину, забувши про те, що спричинено моральний біль саме дитині? Виходить, що хлопець не міг навіть ворушитися, коли доросла п’яна особа замахувалась на нього та трясла за одяг? Ймовірно, хлопцю не слід було втручатися і під час приставання чоловіка до неповнолітньої дівчини?

Більш того! А як же побиття хлопця з боку сусідки? Хоча заява з боку батьків хлопця також написана, але ходу їй ніхто не дає. Їй, виходить, все зійде з рук?

У цей час всі забувають, що психіка особи у 16 років ще не досить сформована та невідомо, як вказані обставини щодо протиправних посягань та наслідків самооборони можуть вплинути на майбутнє дитини. Хлопець отримав психологічну травму та, мабуть, про це вже ніколи не забуде…

Складається враження, що на майбутнє хлопця всім чхати. Свідки з боку потерпілого (які нібито вночі бачили події з 8-го та 2-го поверхів будівлі при відсутності освітлення подвір’я) надають слідству, на думку підлітків, завідомо неправдиву інформацію. Чого слід чекати далі? Що дитина буде відповідати за те, що захищалася? Чи буде справедливе правосуддя у даній справі?

Звісно знову постає питання: може співробітники міліції «зацікавлені» у звинуваченні підлітка? Чи довго ще дитині бігати до відділу міліції замість того, щоб займатися уроками та домашніми справами? І чим взагалі все закінчиться?

Будемо слідкувати за новинами та сподіваємось на справедливе вирішення даної ситуації!»

Такий лист отримала редакція «Корабелів.Інфо». Як нам вдалося з’ясувати з достовірних джерел, мова тут йде про старшокласника Миколаївської школи №48 Георгія Фараонова та Івана Івановича Омельченко, який у нетверезому стані чіплявся до підлітка. Сусідка, що, не розібравшися в ситуації, била Георгія по спині та голові (що дивним чином дуже легко «зходить їй з рук»), — це Людмила Шокарева.

Ми також сподіваємось, що ця справа буде розслідувана справедливо та в повному обсязі, що передбачає законодавство України.

За нашими даними, на 16-річного хлопця відкрито кримінальне провадження за статтею 122 Кримінального Кодексу України («Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження»). Чи можна сподіватися на справедливість – як то кажуть, побачимо.

Нагадаємо, ми писали про випадок з іншим підлітком, коли об’єктивного розслідування справи вдалося добитися лише після широкого розголосу в ЗМІ: 
«Главный милиционер Николаева назвал героем подростка из Корабельного района и извинился за свою подчиненную»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button