Общество

“У нас є шанси!” У Корабельному вшановано пам'ять вірного сина України, герольда нескореного покоління - Ольжича

Присвячується герольду нескореного
покоління 
— Олегу Ольжичу

10 червня 2014 року у Миколаївській загальноосвітній школі №1 імені Олега Ольжича відбувся реквієм пам’яті з нагоди 70-х роковин від дня загибелі полум’яного борця за свободу України Олега Олександровича Кандиби (Ольжича).

На заході були присутні учні, учителі, батьки, гості школи. Вшановано пам’ять вірного сина України хвилиною мовчання, урочисто покладено квіти до створеного у 2007 році Пантеону Ольжича.

10

До усіх присутніх звернувся директор школи Микола Георгійович Матіюк.
Отець Василь
, настоятель храму Святого Духа УПЦ КП, відслужив панахиду.

2 4

Під час урочистостей проведено презентацію-відкриття експозиції «Герольд нескореного покоління», яка відображає життєвий шлях і діяльність Ольжича.
Експозицію виготовлено і подаровано школі Фундацією Олега Ольжича в Києві
(Сергій Кот та Олександр Кучерук).

5

Планується проведення подібних пересувних виставкових екскурсій у загальноосвітніх навчальних закладах та інших установах Миколаєва і області, а також у музеях, будинках культури, на відкритому повітрі у Херсонській та Одеській областях.

Це буде цікаво не лише школярам, але й широкій громадськості та воїнам Збройних Сил і народним ополченцям України, які захищають Батьківщину.

6

Першими гідами-екскурсоводами по Ольжичевій виставці стали учні: Діана Герасименко, Уляна Тузова, Анастасія Блошенко, Валерія Литвинова (7-Б), Владислав Кіхтенко (8-А), Анастасія Галицька, Ілона Войхевич, Валерія Галань, Діана Єремейчук, Нікіта Просянников (9-А).

Готуючись до відкриття експозиції, учні на чолі з керівниками музею школи «Цитаделя Духа» Оленою Олександрівною Шарабріною та Алісою Василівною Додик провели пошуково-дослідницьку роботу. Результати своєї роботи презентували під час реквієму пам’яті.

9

Олег Ольжич – легенда й символ. В українській історії його ім’я уособлює, мабуть, найдраматичніший етап національно-визвольного руху українців за свою державу. Розквіт його життя припав на час, коли не слово, а зброя була у пошані. У цій ситуації він зробив те, що можна було зробити: слово перетворив на зброю. Його життя і діяльність й надалі надихають тисячі й тисячі людей на безкорисливу боротьбу з відстоювання «української правди» та право нашого народу бути господарем на своїй землі.

7

А тому вкрай важливо осмислити ідейну спадщину О. Ольжича, осягнути її значення для нинішнього покоління українців для того, щоб ми жили в єдиній, щасливій та мирній державі, без політичних чвар та сутичок, нам потрібно виховувати насамперед у собі, а потім й у своїх дітях той патріотизм, який був у Ольжича, і який зробив його безсмертним.

Саме тому наша школа так довго намагалася присвоїти ім’я цієї великої людини. І, як результат, Постановою Кабінету Міністрів України № 960 від 01.09.1997 року закладу було присвоєно ім’я поета, вченого-археолога, громадського та політичного діяча, національного героя Олега Ольжича. Ми пишаємося тим, що стали першою іменною школою за часи незалежності на Миколаївщині.

8

А з 2007 року стало у нас традицією проведення Всеукраїнських молодіжних Ольжичевих читань. У цьому році з нагоди 70-х роковин від дня загибелі героя, 200-ї річниці Великого Кобзаря, 30-річчя нашої школи і 225-ліття заснування рідного міста Миколаєва проводяться вже Четверті Ольжичеві читання. І все для того, щоб розвивати у молоді патріотизм, давати новий ковток громадянської свідомості.

Але на цьому культурне-патріотичне виховання не закінчується, адже є плани, які обов’язково повинні реалізуватися: відкриття меморіальної дошки герою у Заксенгаузені, практично вирішено питання по присвоєнню парку у нашому місті біля унікального комплексу плавальних басейнів «Водолій» імені Олега Ольжича.
Багато ще нових ідей і задумів!

3

Хочеться вірити, що часи страхіть і негараздів минуться на нашій стражденній українській землі. З кожною секундою, кожною хвилиною, кожною годиною, кожним днем країна відновиться, свідомість народу підвищиться.

Від кожного з нас залежить доля майбутнього нашої держави. Можливо, ці слова звучать надто часто і стали банальними, простими. Але варто почути, лише почути і спробувати зрозуміти. У нас є можливості, у нас є дороги, у нас є вибір, у нас є шанси, у нас є життя, тож давайте прагнути великого, давайте осягати вершини, як писав Олег Ольжич:

«Далеко в безодні ланцюг поколінь,
Лик часу сиріє і гине.
Тобі-бо самому найвищих горінь
Дано осягнути вершини».

Діана Рафаелівна Григор’ян,
педагог-організатор школи

Нагадаємо, ми писали: «Вставай! Ти — не рабиня Москви!» — закликали Україну учні школи №1, бо «наш народ — не маски безликі, а гнів!» (ВІДЕО)

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button