Общество

Колективи з усієї області привезли "Зимові свята" у Корабельний район (Відео)

Добрий вечір добрим людям,
Радо вас вітаємо.
Українськи вечорниці
Ми розпочинаемо!

Ось і прийшла сама цікава і сповнена різних магічних чар пора року — зима, а з нею і зимові народні свята.

1 грудня Жовтневий районний будинок культури гостинно зустрічав понад 18 фольклорних та вокальних коллективів з усієї Миколаївської області. В цей день вперше в цьому будинку пройшов Обласний огляд дитячих фольклорних обрядових колективів під назвою «Зимові свята».

DSC07538

В народі кажуть, що взимку скільки днів, стільки й свят. І справді: Новий рік, свята Катерини, Андрія, Варвари, Миколая. А найвизначніші і найвеличніші — це різдвяні свята. Вони тривають понад двох тижнів — від Різдва і до Водохреща. І дорослі, і малі готуються до цих свят, бо вони несуть для всіх багато щастя, різноманітних розваг та подарунків, радощів та веселощів.

Мабудь, тому всі колективи і приїхали на свято, щоб повідати усім цікаві історії про зимові та новорічні традиції, дотримуючись яких ми дійсно будемо щасливіші й міцніші у своєї великій українській родині.

DSC07607

Конкурсну програму оцінювало журі:

Голова — Анатолій Ілліч Затурян (викладач-методист Миколаївського коледжу культури і мистецтв), Анжела Іванівна Дорош (головний спеціалист відділу закладів культури і мистецтва),
Людмила Олексіївна Головащенко (хормейстер Миколаївського українського театру драми та музичної комедії), Марина Вікторівна Добровольська (ст. викладач МККМ), Галина Петрівна Стрелецька та Світлана Григорівна Бабуріна (провідні методисти ОЦНТ та КОР).

DSC07510

У суботній ранок у Будинку Культури не було ні одного місця, де б щось не відбувалось: хтось перевдягався, змінюючі дорожній одяг на народні костюми, хтось пригадував свій текст, хтось робив розспівування, прислухаючись до того, як їх голоси лунають у незнайомому приміщенні.

Але ж як не тремтять коліна, а настав час, і треба починати. Перехрестившись, малі та дорослі артисти по черзі виходили на сцену, даруючи присутнім радість зимових свят.

DSC07519

І хай було обмаль часу, що відводився на виступи, і не було снігу, який взагалі дуже рідко буваєу Миколаєві, але всі присутні мали змогу разом з виступаючими прожити моменти великої радості, яку нам дарує Матінка-зима.

Вразив усіх виступ трьох дівчат з вокального ансамблю «Намистинки» (керівник — Надія Бучинська). Ці дівчата для свого виступу не привезли ніяких атрибутів, але їх чисті дівочи голоси так зачаровували, та й самі вони настільки гармонійно виглядали посеред зимових декорацій Жовтневого будинку культури, що ніхто не зміг поворушитися, доки вони не закінчили. Слухаючи їх, глядачі відчували, як завмирає серце. Ось вона, таємниця…

А потім — вистава за виставою…

Неможливо було відвести очей від янголятка Настусі, яка була самою маленькою учасницею вокального колективу «Конфеті»:

DSC07535 DSC07545

На свято Андрія хлопці пробували відкусити Калиту (великий корж із білого тіста, символ сонця) так, щоб їх не встигли вимазати:

DSC07515

на Варвару дівчата вишивали рушники собі в придане:

DSC07522

на Різдво малі та дорослі з задоволенням колядували й додому поїхали дійсно не с порожніми руками…

При всьому цьому не забували частувати членів жюрі смачними вареничками та золотими налисничками — які ж свята без веселої пісні та смачної їжі.

DSC07580

Чим далі, тим веселіше ставало. Водили козу, пропонуючи їй всілякі їстівні ліки; Маланка до всіх в гості набивалась, щоб прибрати, як тількі вона вміє (прибиралась — аж дим коромислом стояв у хаті); показували вертеп, нагадуючи всім ще раз про народження Ісуса; 

DSC07601

закликали Весну, щоб почати нове коло в природі, щоб продовжувалося життя, сяяло сонце й наставав новий чудовий день…

DSC07618

Ось и пролетіли на сцені три зимових місяці. Поки журі вирішувало долю конкурсантів, глядачи продовжували отримувати естетичне насолодження від виступу народного фольклорного ансамблю «Вітовчани»:

DSC07624

І ось вони, кращі з кращих:

1 місце — ВА «Намистинки» (Первомайський район) та ВК «Конфеті» (Єланецька школа мистецтв);

DSC07505
ансамбль «Намистинки»

DSC07544
 колектив «Конфеті»

2 місце — зразковий дитячий ансамбль «Натхнення» (Радсадівський РБК, Миколаївський район) та ВА «Невгамовні» (ПАТ «Югцемент», Миколаївський район);

DSC07582
ансамбль «Натхнення»

DSC07548 DSC07549
ансамбль «Невгамовні»

3 місце — ВК «Домісольки» (Братський район):

DSC07561 

В номінації «Дитячий фольклорний колектив» переможцями стали:

1 місце«Погостини» (Баштанський РБК):

DSC07526 

2 місце — ДФК «Зернятко» (с. Партизанське Жовтневого р-ну), ФК «Оберіг» (Доманьовський район);

DSC07563 DSC07568
колектив «Зернятко» 

DSC07590
колектив «Оберіг»

3 місце — ФК «Відрождення» (Березанський район), ФК «Переселяни».

DSC07594
колектив «Переселяни» 

Всі інші були нагорождені дипломами за участь в обласному конкурсі фольклорних та обрядових колективів.

DSC07636 DSC07631 

Після нагорождення Анатолій Іліч Затурян подякував всім присутнім: «Спасибі вам за те, що так свято бережете народні святкові традиції».

DSC07644 DSC07646

DSC07648 DSC07651

Велика подяка та пошана тим, хто піклується про те, щоб зберегти та передати молоді надбання нашого народу. Не зламати той народ, хто пам’ятає и береже своє коріння.

Наталія Турухіна

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button