Общество

На "Калиту" учні школи №29 і чорта перемогли, і вареничків скуштували (відео)

«Вже почалось, мабуть, майбутнє.
Оце, либонь, вже почалось…
Не забувайте незабутнє,
воно вже інеєм взялось!

І не знецінюйте коштовне,
не загубіться у юрбі.
Не проміняйте неповторне
на сто ерзаців у собі!»
Ліна Костенко

Україна – країна величної історії, чарівних народних традицій і звичаїв та найвеселіших свят.
Українські свята – це не лише гарний настрій, це – можливість зібратися усією великою родиною, погомоніти про щось приємне, потанцювати, поспівати, одним словом, як кажуть, відпочити душею. Проходять дні, роки, стираються з пам’яті дати, та щасливі хвилини, проведені у хорошій компанії,
не забуваються, а ще довго зігрівають душу!

У п’ятницю 13 грудня Миколаївська школа №29 на святкування Дня Святого Андрія Первозванного
(у народі — свято Калити)
зібрала всю свою велику родину учнів, вчителів і батьків.

У нашій школі вже не один рік працює і створює гарні свята театральний гурток «Околиця», керівник якого — вчитель географії ЗОШ №29 — Гайченко Наталья Анатоліївна. Тож минулої п’ятниці ми очікували феєричного святкування, і наші сподівання виправдались.

SAM 5428 SAM 5492

Вишиті українські сорочки, яскраві спіднички і шаравари з самого ранку мерехтіли у школі. Всі з нетерпінням чекали початку дійства.

Ми щиро дякуємо батькам учнів, які, не жаліючи сил і часу, допомагали прикрашати святкову залу, підготували чарівні українські костюми своїм дітям (багато з батьків зшили їх своїми руками) — це Сухотько Людмила Миколаївна (мати учня 5 класу Сухотько Владислава), Семенишина Надія Антонівна (мати учениці 6 класу Рожкован Єлизавети), Гулак Ольга Іванівна (мати учениці 7 класу Гулак Анастасії), Маркелова Наталія Сергіївна (мати учениці 9 класу Маркелової Марії) та багато інших.

SAM 5485 SAM 5457

Першими свято Калити відсвяткували учні першого і другого класів. Співи, танці, вірші, хороводи і, звісно ж, традиційні на Андрія гадання — всього було вдосталь, а особливо вареників: з картоплею, капустою, сиром, вишнею, грибами, печінкою — всіх і не перерахувати.

Першачки і другий клас ще розповідали свої веселі віршики, а у сусідніх кабінетах вже готувались третій і четвертий класи. Знову і знову повторюючи знайомі слова, вони ще трохи хвилювались, адже у залі їх будуть чекати батьки, а для них завжди хочеться бути найкращими.

SAM 5473 SAM 5507

Не менше переживали і старшокласники. Допомагаючи один одному, вони репетирували свої ролі. Учні 5 класу Пеліпас Софія, Сухотько Владислав, Козуліна Дар’я з цікавістю дивились, як повторює роль чорта новоспечений актор театрального гуртка Рибалко Олександр. Учениці 6 класу Перепелиця Ірина, Рожкован Єлизавета і Тарасова Ганна репетирували давній український танок, який наші предки танцювали на святі Калити. 7 клас (Зеверт Всеволод, Ляшенко Ярослав, Антонюк Віталій, Гулак Анастасія, Кузьмич Ганна, Гасевська Крістіна, Видойник Вікторія) ще метушливо додавали останні штрихи до своїх вигадливих костюмів. Ну а 9 клас (Маркелова Марія, Бойченко Олександр, Липинський Дмитро, Травинський Станіслав) закінчували готувати реквізит до виступу: хлопці складали горіхи, яблука у кошик, дівчата допомагали їм, підбадьорюючи веселими жартами.

Так що ж відбувалося на святі? Відкрили свято Калити директор ЗОШ №29 Грицюк Лариса Анатоліївна та керівник гуртка «Околиця» Гайченко Наталья Анатоліївна, побажавши учням добре і цікаво провести час та розповівши дітям про традиції українського народу відмічати День Святого Андрія Первозванного.

SAM 5570 SAM 5599

А далі ми, як за помахом чарівної палички, опинилися в ошатно вбраній світлиці, де вже зібрались за столом дівчата, щоб поспівати, розповісти одна одній цікаві історії та поворожити на нареченого,
як же без цього!

SAM 5481

Весело дівчата святкували, не забарилися й наші парубки, та не з пустими руками, а з гостинцями прийшли до дівчат: хто яблука приніс, хто горіхи, хто цукерки, а хто й компліментів ворох. Господиня свята Маркелова Марія внесла у світлицю пухкеньку медову запашну калиту. Тільки калиту підвісили, аж
на святкування й сам чорт явився, аби дівчат налякати й калиту собі відібрати.

SAM 5601 SAM 5632

Боровся він за калиту, всіма хитрощами її виманював, та нічого в нього не вийшло, адже добро завжди отримує перемогу над злом. Захистили свою калиту учні, розділили її дружно між собою, кожен скуштував її солодкий шматочок.

Скінчилася театралізована постановка, а свято ще довго продовжувалось.
Учні ЗОШ №29 розійшлись по класах, а там вже їх чекали гаряченькі варенички, смачні пиріжечки, калачі з медом і, звісно, узвар.

Українська музика, українські народні костюми, традиційна святкова їжа, все було так весело і невимушено, що хотілося, щоб цей день тривав і тривав, об’єднуючи радісними посмішками і добрими побажаннями людей.

Можна багато разів розповідати про українські традиції та культуру, але, на нашу думку, зі святами і звичаями, як з подорожами, краще один раз побачити на власні очі, ніж сто разів почути зі слів інших.

SAM 5561

Наші українські традиції – частина нас самих. В когось вони знаходяться на поверхні і яскраво проявляються, в когось аж у глибині душі, і їх не так добре видно, але є вони у кожному без виключення, тому наш обов’язок — берегти їх, а в них — той зв’язок поколінь, який назавжди єднає український народ і робить його українським!

Практичний психолог ЗОШ №29
Скорохід Олена Валентинівна

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button