Общество

"Прагнемо до досконалості", - педагогічний колектив економічного ліцею №1

Від творчого пошуку — до оновлення
навчально-виховного процесу:
упровадження інноваційних
(інформаційно-комунікаційних) технологій

Перетворення, що відбуваються в Україні, торкнулися й системи освіти, яка визначає інтелектуальний потенціал країни і є умовою її процвітання та розвитку, це по-перше.

По-друге, динаміка світових тенденцій розвитку суспільних процесів потребує вибору Україною моделі подальшого розвитку та мобілізації ресурсів суспільства.

По-третє, запровадження інноваційних технологій викликане самими процесами, зміною ставлення до процесу навчання його суб’єктів: учителів, батьків, учнів, громадськості.

Швидке знецінення наукової інформації створили в суспільстві ситуацію, коли неможливо навчитися чогось на все життя, а отже, у нас, освітян, виникла потреба постійно поглиблювати й оновлювати свої знання, уміння й навички, шукати активні форми навчання з метою підвищення мотивації до нього, підвищення рівня успішності.

20131104 150641

Миколаївський економічний ліцей №1, розуміючи ці завдання, крокуючи в ногу з життям, розпочав роботу над реалізацією проблемної теми «Упровадження інноваційних (інформаційно-комунікаційних) технологій в навчально-виховний процес як засіб формування творчої особистості».

В рамках реалізації проблемної теми в закладі проведена педагогічна рада — семінар «Упровадження інноваційних технологій у навчально-виховний процес Миколаївського економічного ліцею №1».

Перший крок у цьому напрямку — серед педагогічного колективу проведене діагностування, з метою визначення готовності педагогічного колективу до впровадження інновацій. Опрацювання анкетування вчителів дало змогу зробити висновок: на питання «Чи готові Ви до інноваційної діяльності?» всі вчителі відповіли «Так».

20131104 150649

Як сказав філософ, знання можуть бути купою каміння, що придушило особистість. І знання можуть бути вершиною піраміди, на якій стоїть особистість. Тому треба постійно пам’ятати про «піраміду засвоєння учнями навчальної інформації». Цьому сприяє побудова уроку з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Комплексну програму впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в навчально-виховний процес Миколаївського економічного ліцею №1 запропонувала директор ліцею Лариса Володимирівна Шалар, яка є автором цієї програми:

20131104 150658

Подана думка звучала у виступах вчителів С.Є. Афоніної, яка провела майстер-клас з педагогічним колективом, та вчителя А.О. Роман, що продемонструвала цю думку через презентацію власного уроку.

«Які інновації Вам відомі й запроваджені в практику діяльності закладів міста, в навчально-виховну діяльність ліцею?»

Відповідь на це питання прозвучала у виступах учителів І.В. Попельнюк та П.В. Казюка. Це — ігрові технології навчання, інтерактивні технології навчання, навчання з використанням комп’ютерних технологій, науково-дослідницька діяльність педагогів, учнів.

Учителі О.Р. Хлистова, О.О. Дралюк, практичний психолог П.І. Єщенко визначили умови, за яких запровадження інновацій у закладі буде успішним.

20131104 150717

Педагогічна рада допомогла вчителям ліцею глибше осягнути можливості інноваційних технологій, визначити перспективу їх впровадження в навчально-виховний процес.

Автор: Зоя Дмитрівна Распітіна,
заст. директора з навчально-виховної роботи
Миколаївського економічного ліцею №1

Нагадаємо, ми писали: 

«Роботи ліцеїстів відзначені Малою академією наук»;
«Спецприз Киевского конкурса газет привезли лицеисты из Корабельного»

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button