Общество

Першокласників району посвятили у читачі (відео)

14 жовтня бібліотекарями відділу сімейного читання
бібліотеки для дітей №8 був проведений цікавий та пізнавальний захід для учнів 1-В класу школи №48 (вчитель — Мазуренко Ірина Миколаївна).

Діти вже навчились читати і тому отримали почесне звання — «читачі» бібліотеки. А щоб отримати це звання, першокласникам треба було скласти із переплутаних літер слова, які привіз для учнів веселий потяг «Читайлик».

Дітлахи впорались із завданням швидко, майже без допомоги своєї вчительки і батьків, які теж були присутні на святі і схвильовано вболівали за них.

IMG 9252 IMG 9254

Бібліотекарями Глубоченко Н. О. і Полковничено Л.Г. для новоявлених читачів була підготовлена розповідь, що супроводжувалася електронною презентацією про свято Покрови, День
українського козацтва (14 жовтня) та про День Наума (14 грудня).

Першокласники дізнались про козаків, які мешкали за порогами Дніпра, про острів «Хортицю» та Запорізьку Січ, а ще — як готувати справжній український куліш.

Також цікаво було слухати про Наума. За народним уявленням, він — покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому у давніші часи селяни були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше отримає і засвоїть знання, набереться розуму. За звичаєм, відправляючи дитину до школи, батько тричі стьобав маля вербовою свяченою гілочкою, щоб добре вчився. А мати варила пшоняну кашу і подавала її вранці на стіл, щоб наука йшла в голову. 

IMG 9262

Багато ще цікавого чекало на дітей. Крім усього іншого, вони стали учасниками створення
«Дерева знань».

IMG 9269

В Україні є чудовий звичай. Проводжаючи дітей у життєву дорогу, мати дарує вишитий рушник, як символ материнського благословіння, материнської любові. Як рідна мати, у добру путь проводжала першокласників українським вишитим рушником їх перша вчителька Ірина Миколаївна.

IMG 9290

А потім всіх учнів запросили скуштувати кашу із одного горщика, яку приготували для них їх батьки для того, щоб вони стали однокашниками.

IMG 9306 IMG 9264

А на завершення — фейєрверк! Щоб на довго запам’яталося свято, і щоб у серцях діточок завжди палала маленька іскорка запаленого вогнища, а слова «сім’я», «родина», «школа», «бібліотека» і «книга» селили у їх душах тепло і щастя.

https://www.youtube.com/watch?v=mO04d1TO19o
IMG 9345

За матеріалами Лілії Полковниченко, провідного бібліотекаря
відділу сімейного читання бібліотеки для дітей №8

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button