Общество

Школярі «ловили кайф» на Миколаївському глиноземному заводі

Про свої враження від екскурсії на МГЗ до редакції
«Новин Корабельного району» написала старшокласниця зі школи №1:

«Мальовничий берег Дніпро-Бузького лиману, червоні гори серед зелених дерев… Це все пейзажі Миколаївського глиноземного заводу.

Підприємство знаходиться за адресою: проспект Жовтневий, 471. Проте, гадаю, ці координати вам нічого не повідомлять. Набагато зрозуміліше буде, якщо я поясню місцезнаходження заводу на власному прикладі, із досвіду, простіше кажучи.

Усі ми любимо відпочивати на дачі. У багатьох людей із Корабельного району такі місця відпочинку знаходяться південніше від Миколаєва: в селах Галицинівка, Лимани, Лупареве. Ось і я, їдучи в черговий раз на 114 автобусі до бабусі з дідусем у Лимани (тобто стоячи на одній нозі, опершись на поручні – для тих, хто їздив, це знайомо), завжди помічала великий монумент «Al2O3». Мені завжди було цікаво, чому цей пам’ятник стоїть саме тут, чому його прикрашає формула оксиду алюмінію?

26 вересня о пів на першу дня я знайшла відповідь на своє давнє питання. Річ у тім, що наш дружній
9-Б клас Рідної Першої школи був запрошений на екскурсію до МГЗ. Після уроків я зі своїми однокласниками та найкращим класним керівником Іриною Миколаївною Бондаренко благополучно вмостились в комфортабельному автобусі, що чекав на нас на зупинці Корабелів. Незабаром всі рушили в путь. Наш клас привітала екскурсовод і почала нам розповідати про пункт призначення екскурсії.

3

Миколаївський глиноземний завод – найбільше в Україні та одне з найбільших у світі підприємств кольорової металургії. Завод було побудовано 1980 року, тобто сьогодні він знаходиться вже «в повному розквіті сил», а в 2015 святкуватиме свій 35-річний ювілей.

Поставляючи боксити з Гвінеї, Австралії, Гаяни та інших країн, підприємство добуває з них гідроксид алюмінію, глинозем, галій, вапнякову пасту і цим не тільки забезпечує потреби України в цих продуктах, а й постачає їх на експорт, тим самим сприяючи надходженню іноземної валюти в економіку нашої держави.

Коли вже згадала одне слово на «е», згадаю й інше – «екологія». Так, переробка бокситів на глиноземному відбувається суто на екологічних засадах! На заводі існує шлакове поле, крім того, там впроваджено справжній «кругообіг води», що сприяє збереженню чистоти довкілля. Я вважаю ці заходи надзвичайно важливими і правильними, так як вже чотири роки поспіль є учасницею команди «Екологічний бумеранг» разом із групою своїх однокласників: Дячук Валерією, Стус Іриною, Лебедич Дар’єю, Севлісяном Віктором, Григор’євим Дмитром і з нашою вищезгаданою наставницею – Бондаренко І.М. Так, глиноземний знає, чим порадувати юних екологів!

Таку довідку про завод ми отримали ще в автобусі, дивлячись у вікно й слухаючи гіда. Згодом учні нашого класу покинули «залізного коня» і мали змогу подивитись фільм про МГЗ, помилуватись оригінальним макетом підприємства і навіть взяти участь у вікторині. Найкращі слухачі екскурсії змогли показати свої нові знання й отримати невеликі призи – магнітики.

Також ми вислухали шанованих робітників МГЗ. Не обійшлось і без агітації для нас як для майбутніх абітурієнтів: запрошували вивчитись на апаратника-гідрометалурга (основна професія на підприємстві) і приходити працювати на завод, де й будувати собі блискучу кар’єру в галузі кольорової металургії.

Насамкінець привітний персонал запросив нас на фотосесію в касках. Дівчатка, як справжні модниці, вибирали, яка їм більше пасує: червона чи синя?

2

А хлопці в касках — ну, взагалі, як справжні металурги! Всім так сподобались фотографії, що ми не тільки їх залишили, так би мовити, для «домашнього архіву», а й виклали на своїх сторінках в соцмережах!

Повертались додому щасливі й трохи стомлені. Ірина Миколаївна раділа, бо їй, як вчителю-географу, буде простіше нам потім пояснити тему «Кольорова металургія», та й ми, учні 9-Б, «ловили кайф» від незабутніх вражень, нових емоцій отриманих у стінах Миколаївського глиноземного заводу.

Щиро вдячні Корабельному центру зайнятості в особі Ольги Миколаївни, яка сприяла нашій екскурсії та пообіцяла підтримувати зв’язок із Рідною школою в профорієнтаційному напрямку. Дякуємо керівнику прес-служби ООО «МГЗ» Прохороровій Ірині та керівнику відділу підготовки персоналу та кадрового забезпечення ООО «МГЗ» Кривохижі Оксані».

Вікторія Кудряшова, учениця 9-Б класу
МЗОШ №1 імені Олега Ольжича

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button