Общество

"Спали на вулиці на асфальті, на валізах" - миколаївські студенти горе-гастарбайтери (відео)

Майже тиждень 37 миколаївських студентів-аграріїв бомбували в Фінляндії. Так закінчилась їх виробнича практика. Фірма, що пропонувала добрий заробіток на зборі полуниці та малини, кинула молодь напризволяще.

Проблеми почались на таможні. Автобус, що віз їх до ягідної ферми, не мав європейської ліцензії. Студенти ночували просто неба.

«Там була паркова для фур, ми там спали ніч на вулиці, на асфальті, на валізах», — розповідає студентка 3 курсу Миколаївського національного аграрного університету Наталія Коротова.

Дістатись до містечка Пукас в 150-ти кілометрах від фінсько-російського кордону допоміг Миколаївський аграрний університет. Викладачі домовились з місцевої транспортною компанією. Студенти сплатили по 19 євро, але коли приїхали, виявилось, що на них чекали місяць тому.

Закінчився не лише сезон полуниці. Мало і лісових ягід. За житло студенти сплатили з власної кишені. Харчувались тим, що привезли з собою. За 6 днів у Фінляндії студенти витратили по 10 тисяч гривень.

«Ходили на озеро, ловили рибу, щоб приготовити поїсти, щоб трохи грошей зекономити. Тисяч 20. Це було нереально. Була ягода, ми робили два дні і назбирали на 35 євро. Це на 4 людини», — каже студент 6 курсу Миколаївського національного аграрного університету Дмитро Ротарь.

Більше 20-ти старшокурсників, які залишились в Миколаєві заплатили київській фірмі-посереднику по 3,5 тисячі гривень,а запрошення на роботу не отримали. Пятикурсниця Олена Спасенко місяць очікує на повернення грошей. Зараз радіє, що вона не опинилась серед тих поїхав в нікуди.

«В нас не було договору з фінським роботодавцем, і ми не знали, яку суму коштів будемо отримувати і взагалі, яка фірма і коли ми їдемо», — говорить студентка 5 курсу Миколаївського національного аграрного університету Олена Спасенко.

Директор фірми, який обіцяв добрий заробіток, кидав слухавку, а потім взагалі відключив телефон. Повернув студентів додому рідний університет. Він вислав на кордон автобус, що привіз горе-гастарбайтерів до Києва.

«34 тисячі 250 гривень це коштувало. Співробітники університету скинулися грошима, щоб повернути студентів. Компанія їх поверненням не займалась. Я думаю, і не збиралась», — зазначає керівник виробничої практики Миколаївського національного аграрного університету Олег Пилипенко.

Миколаївський аграрний університет майже 15 років поспіль щоліта відправляє на практику за кордон до 250-ти студентів. Вони набувають досвіду на молочних фермах та у теплицях Німеччини, Нідерландів, Данії. Попрацювати у Фінляндії вирішили вперше. Проблем не очікували. Тепер ошукані студенти та університет готують колективний позов до прокуратури.

 /ICTV, Факти, Олена Горячева

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button