Общество

Молодь з Корабельного в гостях у турецьких друзів

З 14 по 23 червня 2013 року делегація Миколаївської школи №1 імені Олега Ольжича у складі 12 учнів 8-10 класів на чолі з директором Миколою Георгійовичем Матіюком, координатором українсько-турецького партнерства — вчителем англійської мови Оленою Леонідівною Федоровою та головою ради школи Ольгою Костянтинівною Черновою з дружнім візитом відвідала ліцей ім. Фатми Емін Кутвар міста Баликесір (Туреччина).

Діти проживали в сім’ях своїх турецьких друзів, які у листопаді 2012 року приїжджали до нашого закладу для участі у заключному етапі Третіх Всеукраїнських молодіжних Ольжичевих читань.

«Ми гідно представили себе, свою школу, місто та Україну у дружній нам Туреччині. З великою зацікавленістю турецькі друзі оглянули нашу творчу презентацію із розповідями учасників делегації про себе, Рідну Першу школу, місто Святого Миколая та нашу чарівну українську землю, із запальними українським та морським танцями, чудовою піснею «Як у нас на Україні».

prezentГотуємося до творчої презентації

Інформацію про наш візит було висвітлено у місцевій пресі та на телебаченні.

В рамках програми перебування на турецькій землі наші учні були залучені до проведення різноманітних майстер-класів, квестів та екскурсій. Ми зустрілися з мером міста Баликесір та начальником місцевого директорату (у Туреччині директоратом називається управління освіти).

{gallery}2013/07/01/2{/gallery} 

Делегація школи відвідала музей оливкового дерева та оливкової олії, стародавній алтар в мальовничому турецькому селі, що було побудовано ще за часів Османської імперії.

Із задоволенням ми побували на екскурсії в курортному місті Айвалик на узбережжі Егейського моря, де мали можливість відпочити на найкращих пляжах, що відзначені блакитними прапорами за чистоту навколишнього середовища.

Поїздка до міста Стамбул запам’яталася відвідинами гробниці султана Сулеймана та Роксолани (Насті Лісовської), а також оглядом панорами міста.

grobnУ Стамбулі. На фоні гробниці Сулеймана та Роксолани

Ми сподіваємося на подальшу плідну співпрацю в рамках партнерства і будемо чекати на візит наших турецьких друзів до Рідної Першої школи», — розповідає О.Л.Федорова

aeropУ Стамбульському аеропорту

Представники делегації від школи №1 із радістю поділилися своїми враженнями від поїздки:

Катерина Черемнова, учениця 10-го класу, президент учнівської Ольжичевої республіки:

«Осмислюючи зараз усе, що відбувалося зі мною минулого тижня, я відчуваю шалене бажання повернутися або відчути подібне знову… В першу чергу – подяка Школі №1 за таку чудову можливість, адже не в кожній школі є міжнародне партнерство, і не щодня буває таке, коли випадає час, коли ти відлітаєш до Туреччини.

Емоції зашкалюють! Гостинний прийом турецьких друзів вразив щирістю та неймовірною радістю. Сім’я, яка приймала мене разом із моєю однокласницею – Аліною Ісаєнко, стала для нас рідною…

Партнерські школи мали змогу представитись, після чого незабутнім подарунком став стіл із традиційними турецькими стравами (передати їх смак словами неможливо).

Майстер-класи з виготовлення ляльок або з малювання по воді (технологія «ебру») збагатили наш кругозір і, звичайно, зблизили з новими друзями. Не забули й про спорт: у хлопців були футбольні матчі, а дівчата мали змогу пограти у волейбол чи бадмінтон…

mot1 mot2

Майстер-клас з виготовлення ляльок-мотанок 

risun

Майстер-клас. Навчаємося техніці Ебру

Зараз розумію, що турецька гостинність зашкалює!
…Їдучи додому, майже кожен плакав. Я навіть не очікувала…»

Ольга Костянтинівна Чернова, голова ради школи:

«Це був перший візит делегації нашої школи до чарівної країни, оточеної чотирма морями, – Туреччини. І сталося це можливим завдяки міжнародному українсько-турецькому партнерству, що розвивається в нашому закладі з 2012 року.

Враження неймовірні! Приємно, що ми відвідали цю казкову країну не у якості туристів, а як дорогі гості і друзі. Ми побачили справжню Туреччину із середини, з її самобутньою культурою, традиціями і звичаями. Діти і ми мали чудову нагоду спілкуватися іноземними мовами, бачити особисто, як люди в цій країні працюють, навчаються, спілкуються, відпочивають, що цінують і поважають.

Сподіваюся, що цей перший крок надасть можливість розвиватися багаторічній великій українсько-турецькій дружбі».

Денис Пліс, учень 8-Б класу:

«Поїздка до Туреччини залишила у мене лише приємні враження. Я побачив інший світ, іншу культуру, високий рівень умов життя людей і навчання учнів.

За час перебування за кордоном я дуже підвищив рівень своєї розмовної англійської мови.

Я ще довго буду згадувати цю подорож. Буду дуже сумувати за турецькими друзями.

Дякую керівництву нашої школи, а також учителям із турецької школи та нашим батькам, завдяки яким стала можливою така цікава подорож».

ZevsУ стародавнього вівтаря Зевса

Ірина Баран, учениця 10-го класу:

«…В цій країні щирі, привітні, добрі та веселі люди. Кожен день нашого перебування на турецькій землі був сповнений різними цікавими моментами.

Мені дуже сподобалося вчити турецький танок. Ми дуже старалися якомога краще вивчити національні рухи, а потім вже разом із турецькими друзями станцювали! Це було весело!

tanec

Прийом у родинах був теплим, склалося таке враження, що ми знаємо один одного вже багато років. Усі мої спогади, що сповнені радістю, щирістю, теплом, дружбою – назавжди залишаться в моєму серці!»

Матеріали надано Строїновою Г.В.,
заступником директора школи з виховної роботи

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button