Общество

Юні актори зі школи №1 приймали оплески у Румунії

Коли стоїш на березі Чорного моря, слухаєш, як ячать чайки, відчуваєш лагідний дотик вітру, на мить забуваєш, що ти не вдома… Ми – театральний колектив «Ольжичеві таврійці» Миколаївської школи №1 імені Олега Ольжича – в м. Констанці (Румунії).

Саме тут відкривається таємнича завіса творчості і феєрії, несподіваних зустрічей і перемог над собою на театральному фестивалі «Оплески» («Aplauze», 2013) під егідою гімназії Мірче Бетрана, за підтримки університету ім. Овідія, міністерства освіти Румунії. Сюди прибули 15 театральних колективів, у складі яких Туреччина, Сербія і наша трупа з України.

Колектив МЗОШ №1 уже не вперше брав участь у фестивалі, але кожного разу тріумфальна сцена, на якій відчуваєш причетність до народження мистецтва, надихає на творчість, розкриває артистичні характери.

Ініціював і підтримав захоплюючу поїздку директор Першої школи Микола Георгійович Матіюк. Саме з його легкої руки й з’явився на світ театральний колектив «Ольжичеві таврійці» у складі учнів 8 і 10 класу під керівництвом Маргарити Григорівни Бондаренко і Марини Геннадіївни Зальотіної.

Гімназії Мірче Бетрана — 100 років, її величні стіни таять у собі чимало історичних моментів. Учні навчаються до 12 класу, тому старшокласники, які були закріплені за нами у якості волонтерів, вирізняються самостійністю, зібраністю, комунікабельністю.

Надзвичайне тепло випромінюють жителі містечка; учні і вчителі приязно зустрічали гостей. Директор гімназії Василє Нікоара особисто зустрів кожну делегацію. Зважаючи на те, що ми спілкувалися переважно німецькою мовою (хоча діти говорили між собою й англійською!), нашим куратором стала вчитель німецької Кора Торхоака.

Діти Першої школи отримали можливість активного вживання мов, причому навчилися й розмовної румунської, не забуваючи передати й знання української мови (наша мова, між іншим, до вподоби румунам!).

Вивчаючи місто Констанцу, ми відвідали морський музей і, маючи глибоку історію розвитку кораблебудування у Миколаєві, знайшли багато спільного: корабельне розмаїття, спільні морські шляхи. У музеї мистецтв захоплювалися талановитими румунськими митцями від 18 століття до сьогодення:

6

Прогулянка узбережжям Чорного моря не лишала байдужими таврійців: відвідали «Казино» – головну цінність Констанци, споруду XIX століття, побудовану в архітектурному стилі «Арт Нуво». Ця споруда овіяна таємницями, бо азартних гравців-невдах, за перказами місцевих жителів, поглинали хвилі. Ми й самі, спускаючись до моря, бачили неймовірно високі хвилі, які накривали деяких перехожих.

7 8
У місті дуже старовинна архітектура: глеки, яким біля двох тисяч років, руїни замків XVIIIст., архітектурний музей.

9

Кожна делегація отримувала зіркового тренера; відповідно жеребкування нашим супутником став Адріан Якоб (Adrian Iacob – румунський актор), який і організовував воркшопи (майстер-класи). Наші діти у неймовірному захопленні від майстерних трюків актора продовжували тренування ще й вдома.

10

Майстер-клас із Адріаном Якобом

Нагадаємо: колектив «Ольжичеві таврійці» представив зірковим суддям (серед яких відомі актори кіно й театру) ліричну драму «У вічному полоні секунди» німецькою мовою. Величезна сцена, яскраві образи, колоритні характери наших акторів не залишили байдужими глядачів, які щиро підтримували і підбадьорювали юних театралів.

Яскравості нашому виступу додавали костюми, створені майстринею Першої школи Юлію Вікторівною Яковлєвою, вчителем обслуговуючої праці. Гармонія вистави досягалася хореографією (хореограф — Неоніла Пруднікова). Саме це додало оригінальності нашому колективу, що неодноразово підкреслювали і судді фестивалю.

Делегацію школи було уповноважено підписати угоду з дирекцією гімназії Мірче Бетрана про партнерство між навчальними закладами. Значима для обох шкіл угода підписана!

11

Підписання угоди про партнерство з директором гімназії паном Василє

З ініціативи нашої трупи відбулася зустріч в управлінні освіти м. Констанци за участю представників міської влади, яким вручено український та миколаївський прапори і герб нашого міста:

12

Заключна зустріч організаторів фестивалю й учасників пройшла у творчому діалозі. Серед питань, порушених на зустрічі, – вплив театрального мистецтва на виховання сучасної молоді, естетики їх взаємин, корекції поведінки, формування ціннісних орієнтацій.

…Чи варто витрачати стільки часу і зусиль для однієї аматорської вистави? Дивлячись у очі наших юних акторів, розумієш, що просто необхідно. Адже, долаючи кордони, ми презентуємо свою культуру, мову, виховуємо толерантність у дітей, просто знаходимо друзів, яким зрозумілі наші інтереси, захоплення. Вчимося не просто співіснувати у Європі, а ще й представляти себе і свою країну: ось ми які! Це величезна відповідальність, адже від України – ми єдині. Але переконані, що саме Перша школа гідна, а тому здатна робити перші кроки до освоєння театрального мистецтва, а тому – хай звучать ОПЛЕСКИ!

М.Г. Бондаренко, М.Г. Зальотіна

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button