Общество

Учні ЗОШ №29 – переможці обл.форуму шанувальників фізики і астрономії

Форум – добра традиція в Миколаївській області, започаткована у 1988 році Людмилою Олександрівною Клименко, кандидатом педагогічних наук, доцентом, завідувачем кафедри природничо-математичної освіти та інформаційних технологій МОІППО, заслуженим працівником освіти України.

До участі в обласному форумі юних шанувальників фізики і астрономії запрошувались учні 5 – 11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів, які подали творчі роботи в одній із таких номінацій, як: «Фізика», «Астрономія», «Власна технічна творчість».

За результатами оцінювання представлених матеріалів членами журі визначено по десять кращих робіт у кожній номінації, автори яких і презентували власні дослідження на форумі. Дуже приємно, що серед них визнано роботи і учнів школи №29 (Корабельний район). Серед них — Ткаченко Олександр (5 клас, астрономія), Головченко Дмитро (7 клас, фізика), Коваленко Анна (7 клас, фізика), Бондар Андрій (9 клас, саморобні прилади).

12 квітня 2013 року захід відкрила Старєва Анна Михайлівна, кандидат педагогічних наук, доцент, директор МОІППО, яка привітала присутніх із Міжнародним днем польоту людини в космос і побажала, щоб участь у форумі стала початком успішного шляху в науці.

У режимі он-лайн побажав учням успіхів учасник першого форуму Іванцов Анатолій Валентинович, кандидат фізико-математичних наук, який нині працює у Франції, в інституті небесної механіки та обчислення ефемерид Паризької обсерваторії.

За пропозицією Людмили Олександрівни Клименко, учасники форуму відправили вітання зі святом першому космонавту нашої держави, Герою України Леоніду Костянтиновичу Каденюку.

Презентація кращих робіт учасників форуму розпочалась із номінації «Фізика».

Об’єктами дослідження семикласників ЗОШ №29 Головченка Дмитра та Коваленко Анни стали різні типи грунтів та їх вдосконалення на території школи. Робота мала практичне спрямування і обгрунтування до реалізації проекту. Дмитро та Аня з великим задоволенням презентували свої наробки перед учнями всієї області.

Творчі роботи в номінації «Астрономія» умовно розподілені за трьома напрямами: практичні спостереження, теоретичні дослідження, астрономічні спостереження.

У роботі, присвяченій спостереженню за Сонцем, п’ятикласник Ткаченко Олександр досліджував методи визначення сторін світу, вимірювання висоти об’єктів, висоти Сонця над горизонтом за допомогою гномона. Учень має здібності до дослідницької діяльності. Він потурбувався про навчально-дидактичне забезпечення викладання астрономії та її елементів у курсі природознавства, зокрема ним створено прилад – екліметр. Велику допомогу хлопчику надали його батьки — Олександр Юрійович і Наталія Олександрівна.

Учасники форуму завжди з нетерпінням чекають презентації робіт номінації «Власна технічна творчість». Серед найкращих визнано і модель для дослідження з’єднань провідників учня 9-го класу Бондара Андрія. Він розповів про універсальність приладу, його застосування на уроках трудового навчання під час вивчення елементів електротехніки, природознавства, фізики.

2

Учні ЗОШ № 29 Ткаченко Олександр, Головченко Дмитро, Коваленко Анна, Бондар Андрій отримали дипломи з відзнакою від начальника обласного відділу управління освіти та подарунки (флешки).

На мою думку як вчителя фізики і керівника дослідницьких робіт, творчі ідеї сьогоднішніх школярів у майбутньому можуть стати основою сміливих наукових відкриттів учених зі світовим ім’ям.

3

Братошевська Світлана Вікторівна,
вчитель-методист, вчитель фізики
та природознавства (ЗОШ №29)

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button