Общество

Хтось соромиться – так! Але ж говоримо!

«Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості».
(Іван Огієнко)
«Чужою мовою розмовляє у державі або гість, або найманець, або окупант, який нав’язує їй свою мову».
(Карл Маркс)

І ще дуже багато мудрих висловів про мову сказано і буде говоритися….Адже мудрість не втрачає своєї цінності з часом.

Ви можете уявити собі англійця, який соромиться розмовляти рідною мовою? А француза? Ні? Виникає питання: а що таке трапилось з нами, українцями, що ми перестали розмовляти рідною мовою, вважаємо її «другосортною», і з солов’їної вона перетворилася на АБСУРДНИЙ суржик?

Саме на ці питання шукали відповіді учні школи №40 (7-А клас) та школи №54 (7-В клас) на літературно-лінгвістичній грі «Любіть рідну мову, вивчайте, читайте. На весь світ безмежний її прославляйте!», яку проводила Калашник М.С. – провідний бібліотекар залу інформаційних та довідкових послуг дитячої бібліотеки №8:

bibl

Зустріч ця відбулася сьогодні, 21 лютого, в Міжнародний день рідної мови. Учням цікаво було почути, що в світі існує близько 6 000 мов, але на межі зникнення перебуває половина з них. Щорічно вимирає десяток мов, 80%африканських мов не мають писемності…

Діти ознайомились із «Скорботним календарем української мови», з якого очевидно, що впродовж століть мову українську намагалися знищити. Але ж не вдалося! Соромимося – так! Але ж говоримо! Суржиком, але ж намагаємось! А хто сміливіший – той і співає на весь голос!

«Випробування» на знання українських фразеологізмів, приказок та прислів’їв учні пройшли гідно! «Хитромудрі» загадки та ребуси, підготовлені бібліотекарем, розгадали вмить. Тож ще є надія, що буде мова наша звучати і калиново, і барвінково, і солов’їно…

{gallery}2013/02/21/4{/gallery}

Калашник М.С.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button