Общество

Перемога дітей з одудами Корабельного

Кінець першої наради педагогічного колективу Дитячого Центру (ДЦ) позашкільної роботи Корабельного району на початку нинішнього року нічим не відрізнявся від багатьох попередніх у минулому.

Після розмови про нагальні справи прийшов час нагород. За підсумками минулого року були відзначенні колективи образотворчого, деративно-ужиткового, театрального мистецтва, танцюристів та співаків. І є за що. Та мова не про них.

Відокремлено сприймалася нагорода за перше місце у міському конкурсі на кращу збірку, присвячену одуду – птаху 2012 року. Але головною інтригою для написання цього інтерв’ю стала фраза Т.Г.Турчак, директора закладу, про те, що збірки ДЦ про птахів, котрі потребують захисту суспільства, багато років поспіль відзначаються лідерством у конкурсах Українського Товариства охорони природи.

Управління освіти Миколаївської міської ради адресує нагороду саме колективу ДУМ (гурток декоративно-ужиткового мистецтва, керівник А.І.Покрищенко).

І ось переді мною оригінальна книга «Одуд – птах року-2012». Вона виразно ілюстрована дитячими малюнками, має 69 сторінок форматом А-4. А на мої питання відповідає її укладач А.І.Покрищенко.

— Антоніно Іванівно, прийміть вітання з перемогою і, будь ласка, поясніть нашим читачам, чому саме одуда було визнано птахом минулого року?

— Дякую за вітання. Але ж не одна я на нього заслуговую. Без своїх допитливих підопічних мені було б нелегко зібрати, проаналізувати та узагальнити такий великий об’єм дослідницької роботи.

А що стосується одуда, то цілком просто зрозуміти Українське Товариство охорони природи, котре виступило ініціатором Всеукраїнського конкурсу на кращу збірку, присвячену одуду – птаху-2012.

В основі цього заходу стурбованість тим фактом, що за останні роки його чисельність в наших краях стрімко знижена і все рідше можна почути його характерний голос. Причинами цього є насамперед застосування отрутохімікатів у сільському господарстві, що негативно впливає на кормову базу виду, а також інтенсивні вирубки старих лісів з дуплистими деревами, що ведуться останнім часом.

Саме для того, щоб привернути увагу до цього оригінального і корисного виду птахів, він був обраний птахом 2012 року.

— Зрозуміло. Книга, що підсумувала роботу юних дослідників на чолі з Вами, являє собою різножанрову збірку матеріалів про безперечно корисного та необхідного в природі птаха. З моєї точки зору, вона задовольнить інтереси багатьох читачів: найменші знайдуть в ній казки, лічилочки, кросворди про одуда; допитливі – детально описані особливості птаха, що допоможуть вирізнити його з поміж величезної різноманітності птахів у природі. Та все ж на особливу увагу заслуговує той розділ книги, де зафіксовано результати дослідницької роботи. Розкажіть, будь ласка, про неї нашим читачам.

— Відповідь на ваше запитання варто розбити на дві складові. Почну з того, як ми готувалися до участі у міському конкурсі на кращу збірку. Вихованці гуртка декоративно-ужиткового мистецтва з січня по вересень минулого року були зайняті збором матеріалів про одуда. Вони користувалися фондами дитячої районної та обласної бібліотек, познайомилися з літературними першоджерелами, зібрали необхідний пропагандистський матеріал, упорядкували матеріали відповідно до жанрів та створили свої авторські оповідання, вірші, розповіді, виконали власні малюнки для художнього оформлення колективної роботи. Ось такий, я б сказала, цілком дорослий об’єм робіт виконали діти. Для мене важливо було вірно їх направляти.

Перед початком обліків результатів дослідницької роботи уважно вивчали за допомогою визначників забарвлення і характерні ознаки зовнішнього виду одуда та інших видів птахів, які можуть зустрітися на обраній території, а це та частина Корабельного району, що прилягає до Балабанівки. Нам цікаво було знати, де і як мешкає, де влаштовує гнізда, хто його сусіди і вороги під час гніздування, які особливості поведінки й життя притаманні птахові в природі. І в результаті маємо книгу.

Вважаю, що збірка дуже корисна, розрахована на всіх тих, хто любить природу рідного краю, вчиться її охороняти. Читачі ознайомляться з біологічними особливостями будови одуда, що потребує захисту та нашої допомоги. То ж, ми закликаємо не руйнувати гнізда корисних птахів, зберігати тишу під час насиджування яєць і вигодовування молодняку.

А тепер кілька слів про той розділ у книзі, що є чисто нашим, тобто складається з колективного доробку членів гуртка. Називається він «Авторські твори». Корисною для кожного буде науково-пропагандистська листівка «Теплолюбивий іноземець». Вона розрахована на тих, у кого немає часу читати всю книгу, тому що коротко і об’ємно дає інформацію про одуда та його «нішу» у навколишньому світі.

«Чарівний птах», «Славний одуд» — так називаються оповідання про цю дивовижну пташку. Про те, як піклуються одуди про нащадків, ви довідаєтесь з оповідання «Цікаве з продовження роду одудів».

А чи знаєте ви, звідки пішов вираз «Лежачого не б’ють»? Якщо ні, то наша збірка – ваш корисний співбесідник. З розповіді «Екзотична зустріч» вам буде цікаво довідатись, де саме і коли зустрілись ми з одудом. Підкажу, що сталося це 3 липня минулого року. А при яких обставинах, довідайтесь із збірки.

Слугуватиме вам і «Щоденник спостережень проведення обліків одудів», а також таблиці обліку гніздуючих птахів на обстеженій ділянці (7-й мікрорайон Корабельного району) та реєстрації наявних місць придатних для гніздівель корисних птахів на обраній території (той самий мікрорайон).

— Антоніно Іванівно, а тепер вернімось до інтриги цього матеріалу про те, що вже шість років поспіль подібні збірки лідирують на міських конкурсах. Кому вони були присвячені? Адже оцінюючи роботу, що виконала дітлашня, спрямована Вами, сміливо стверджую — вона вкрай необхідна для нашого суспільства взагалі, і, зокрема, для Корабельного району.

— Ми вже сказали своє слово про синьошийку (варакушу), ремеза, горобця. Збірки про вивільгу та жовну чорну окрім першого місця у міському конкурсі посіли друге — в обласному. Знаєте, робота копітка, але вкрай необхідна і цікава як для дослідників, так і для суспільства, його підростаючого покоління. І тут доречно послатися на останній абзац нашої збірки: «Одна сім’я птахів за літо знищує до мільйона штук усяких мошок, комарів, попелиць. За один раз невеличка пташка може принести своїм діткам по кілька десятків або, навіть, сотен різних комарів і мошок, за день пролітаючи сотні кілометрів. А деякі личинки комах з’їдають за добу в двісті разів більше їжі ніж самі важать. Тож подумайте і порахуйте скільки корисних овочів і фруктів зберігають одуди для нашого вегетаріанського харчування, виготовлення соків, консервів, тощо».

-Так, більш ніж переконливо. Але у наших читачів цілком закономірно виникне запитання, як можна скористатися зібраною інформацією? Впевнена є люди, котрих вона зацікавить. Та я знаю, таких книг всього по одному екземпляру.

— Звичайно ж, збірки можна взяти і почитати. Але ж вони оригінальні у всіх сенсах цього слова. То ж, якщо, як тепер кажуть «звезды сойдутся» і знайдеться людина, що допоможе їх видати, то, уявіть собі, скільки людей отримає реальну користь, збагатившись цими упорядкованими знаннями.

— Звичайно, що так. Дякую за змістовну розмову.

— Будь ласка.

Запитання ставила Марія Полупанова,
керівник гуртка «Юний кореспондент»
ДЦ позашкільної роботи Корабельного району

До речі. Дитячий Центр позашкільної роботи має намір розвивати еколого-натуралістичний напрямок у своїй діяльності. Тож запрошує спеціалістів для організації гуртків відповідного профілю.

Автори коллажу  (на фото): Марина Кравченко, Настя Проданюк, Дар’я Безрученко, члени кружка «Юний кореспондент».

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button